Гендерні особливості психологічної адаптації вимушених українських мігрантів - Мальцева, Є. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічної адаптації вимушених українських мігрантів з урахуванням гендерної специфіки їхнього особистісного реагування на умови вимушеного переселення. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, а також містить 10 таблиць і список використаних джерел, який налічує 74 найменування. У першому розділі представлено теоретичний аналіз феномену психологічної адаптації, розкрито особливості цього процесу в контексті вимушеної міграції та окреслено роль гендерних відмінностей у перебігу адаптаційних механізмів. У другому розділі наведено мету і завдання дослідження, описано вибірку, що включала 65 осіб віком від 18 до 71 року, які були змушені залишити Україну через війну та перебували в різних країнах світу. Також викладено загальну характеристику організації емпіричного дослідження. У третьому розділі подано результати аналізу гендерних особливостей прояву психологічної адаптації, міжособистісних відносин та емоційного стану мігрантів, а також описано виявлені відмінності у рівні невротизації, психопатизації та специфіці адаптаційних стратегій представників різних гендерних типів.

The master’s thesis is devoted to the study of the psychological adaptation of forced Ukrainian migrants, taking into account the gender-specific characteristics of their personal responses to the conditions of forced relocation. The work consists of an introduction, three chapters, conclusions, 10 tables, and a list of references comprising 74 sources. The first chapter presents a theoretical analysis of the phenomen on of psychological adaptation, outlines its featuresin the context of forced migration, and highlights the role of gender differences in the functioning of adaptation mechanisms. The second chapter specifies the aim and objectives of the study and provides a description of the sample,whichincluded65 individuals aged 18 to 71 who were forced to leave Ukraine due to the war and resided in various countries worldwide. This chapter also contains a general description of the empirical research procedure. The third chapter presents the results of the analysis of gender-specific features of psychological adaptation, interpersonal relations, and emotional states of migrants, as well as the identified differences in the levels of neurotization, psychopatization, and the specifics of adaptation strategies among representatives of different gender types.
Керівник роботи: Милославська Олена Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічна адаптація; гендерні особливості; вимушені мігранти; емоційний стан; міжособистісні відносини; адаптаційні стратегії; psychological adaptation; gender differences; forced migrants; emotional state; interpersonal relations; adaptation strategies