Визначення спектрів руху м’яких тканин у процесі розповсюдження зсувних хвиль - Гірник, С.А.; Толстолужський, Д.О.; Товстяк, В.В.; Баранник, Є.О. (Харьковский Национальный Университет им. В.Н.Каразина, 2010)
В роботі досліджено особливості релаксаційного руху м'яких тканин після локального навантаження радіаційною силою потужного ультразвукового імпульсу. За допомогою допплерівського методу одержано локальні релаксаційні характеристики м'яких тканин при розповсюдженні зсувних хвиль. Виявлено, що спектральний склад пакету хвиль, що розповсюджуються поступово втрачає високочастотні гармоніки внаслідок їх поглинання в'язким середовищем. Порівняння спектральних характеристик на різній відстані від місця збудження імпульсного зсуву дозволяє провести оцінку поглинання зсувних хвиль у тканинах. Дослідження проведено на фантомах м'яких тканин створених на основі водного розчину желатину та гліцерину.
Keywords: акустична радіаційна сила; Допплер; спектри руху; зсувна релаксація; поглинання