Децентралізація влади в Україні: конституційно-правовий аспект - Чорнописький, П.Б. (My University, 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.02 – конституційне право; муніципальне право. – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харків, 2018. Дисертація є комплексним науковим дослідженням децентралізації влади в Україні. У роботі розкрито правову природу конституційної реформи як феномена цивілізаційного розвитку і фактора сучасного державотворення, яка виступає ключовою основою розпочатої в Україні децентралізації влади. Проаналізовано існуючі в науці конституційного права підходи до розкриття правової природи децентралізації влади та зроблено висновок, що повною мірою охарактеризувати цей феномен можна з точки зору аналізу децентралізації влади за формою, змістом і суттю. Досліджено сучасні конституційні реформи в країнах Європи у сфері місцевого самоврядування і децентралізації влади як приклад для України. Відстоюється позиція, що успіх розпочатої в Україні реформи у сфері децентралізації влади залежить, насамперед, від удосконалення територіального устрою України і модернізації національної моделі механізму публічної влади. У результаті дослідження автором запропоновано модель адміністративно-територіального устрою України, шляхи подальшого розвитку й удосконалення конституційно-правового статусу органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на місцях, напрацьовано конкретні пропозиції з модернізації чинного законодавства, які прискорять реформу у сфері децентралізації влади в Україні.
Децентрализация власти в Украине: конституционно-правовой аспект
Decentralization of power in Ukraine: the constitutional and legal aspect
Keywords: Конституція України; конституційна реформа; децентралізація влади; місцеве самоврядування; адміністративно-територіальний устрій; регіоналізація; префект; органи виконавчої влади на місцях