Волонтерський туризм як перспективний напрям розвитку внутрішнього туризму в Україні - Махно, Аліна Олегівна; Makhno, A. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі досліджено волонтерський туризм як перспективний напрям розвитку внутрішнього туризму в Україні. Проаналізовано сутність та особливості волонтерського туризму, визначено його роль у відновленні туристичної інфраструктури та активізації місцевих громад. Розглянуто світовий досвід розвитку волонтерського туризму та виявлено можливості його адаптації до умов України. Обґрунтовано рекомендації щодо впровадження волонтерських програм для стимулювання внутрішнього туризму та підвищення його соціально-економічної ефективності. Реалізація розробленої Програми розвитку волонтерського туризму в Україні матиме далекосяжні позитивні наслідки, сприяючи не лише відновленню туристичної інфраструктури, але й глибоким соціально-економічним змінам. Її реалізація сприятиме не лише відбудові інфраструктури, але й формуванню нової культури туризму, заснованої на принципах відповідальності, солідарності та взаємодопомоги.

The thesis explores volunteer tourism as a promising direction for the development of domestic tourism in Ukraine. The essence and features of volunteer tourism are analyzed, its role in the restoration of tourist infrastructure and the activation of local communities is determined. The world experience in the development of volunteer tourism is considered and the possibilities of its adaptation to the conditions of Ukraine are identified. Recommendations for the implementation of volunteer programs to stimulate domestic tourism and increase its socio-economic efficiency are substantiated. The implementation of the developed Program for the Development of Volunteer Tourism in Ukraine will have far-reaching positive consequences, contributing not only to the restoration of tourist infrastructure, but also to profound socio-economic changes. Its implementation will contribute not only to the reconstruction of infrastructure, but also to the formation of a new culture of tourism based on the principles of responsibility, solidarity and mutual assistance.
Volunteer tourism as a promising direction for the development of domestic tourism in Ukraine
Керівник: Гапоненко Ганна Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences; волонтерський тризм; внутрішній туризм; відновлення туристичної інфраструктури; підвищення соціально-економічної ефективності; формування нової культури туризму; volunteer tourism; development of domestic tourism; tourist infrastructure; adaptation to the conditions; socio-economic changes