Ресурсозберігаюче управління відходами при виробництві свинини на промисловій основі - Піскун, В.I.; Піскун, Н.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Наведено результати оцінки розробленої ресурсозберігаючої технології управління відходами з одержанням органічних добрив. Технологічна лінія на комплексах із виробництвом 12 та 24 тис. ц свинини за рік забезпечує зниження капітальних вкладень у 2,4 -12,6 раза, та забруднень довкілля при підготовці стоків до утилізації. Приведены результаты оценки разработанной ресурсосберегающей технологии управления отходами с получение органических удобрений. Технологическая линия на комплексах по производству 12 и 24 тис. ц свинины в год обеспечивает снижение капитальных вложений в 2, - 12,6 раза и загрязнений окружающей среды при подготовке стоков к утилизации. This article highlights the experimental research results on the elaborated resource saving technology evaluation for wastes disposal with subsequent organic fertilizers production. The designed technological line procures 2,4-12.6-fold capital investment decrease and environmental pollution reduction by drain preparation for utilization. The technological line is installed in the commercial pig units for 12 & 24 tons pork production.
Keywords: відходи органічні; тверда і рідка фракції; органічні добрива; ефективність