Нафтогазова гідрогеологія : навчальний посібник - Кононенко, Аліна Володимирівна; Удалов, Ігор Валерійович; Kononenko, Alina; Udalov, Igor (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Нафтогазова гідрогеологія займається дослідженням теоретичних основ та практичних методів використання гідрогеологічних матеріалів при проведенні пошуково-розвідувальних робіт на нафту та природний газ, а також при розробці нафтових та газових родовищ. Навчальний посібник складається із двох розділів: теоретична нафтогазова гідрогеологія та нафтогазопошукова і нафтогазовопромислова гідрогеологія. В посібнику розглядаються особливості сольового складу вод нафтових і газових родовищ, їх генезис і формування; геогідродинамічні та газогідрогеохімічні особливості нафтогазоносних горизонтів; гідрогеологічні умови міграції, акумуляції, консервації та руйнування покладів нафти і природних газів; режими розробки і умови обводнення покладів при різних режимах; використання гідрогеологічних даних при нафтогазопошукових роботах, проектуванні і контролі за розробкою родовищ. Значна увага приділена екологічній безпеці нафтогазовидобувної промисловості.

Oil and gas hydrogeology is engaged in the study of theoretical foundations and practical methods of using hydrogeological materials in conducting oil and natural gas exploration and development, as well as in the development of oil and gas fields. The textbook consists of two sections: theoretical oil and gas hydrogeology and oil and gas exploration and oil and gas industry hydrogeology. The textbook examines the features of the salt composition of oil and gas field waters, their genesis and formation; geohydrodynamic and gas-hydrogeochemical features of oil and gas-bearing horizons; hydrogeological conditions of migration, accumulation, conservation and destruction of oil and natural gas deposits; development modes and conditions of waterlogging of deposits under different modes; use of hydrogeological data in oil and gas exploration, design and control of field development. Considerable attention is paid to the environmental safety of the oil and gas production industry.
Hydrogeology of oil and gas : textbook
Навчальне видання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences; підземні води; гідродинамічні пастки; нафта; газ; пластові тиски; класифікація Суліна; супутньо-пластові води; обводнення покладів; газоводяний контакт; водонафтовий контакт; groundwater; hydrodynamic traps; oil; gas; reservoir pressures; Sulin classification; associated reservoir waters; reservoir flooding; gas-water contact; oil-water contact