Stefan Stambolov and «stambolovists» in the opposition to the Government of Konstantin Stoilov (1894–1895) - Mykolenko, D.V. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2015)
Стаття присвячена дослідженню діяльності відомого болгарського державника С. Стамболова і Народно-ліберальної партії у перші два роки правління уряду «народняків» на чолі з К. Стоіловим. Протягом цього часу «стамболовісти» переживали кризу, пов’язану з обмеженням фінансування організації, виходом із її складу значної кількості членів і загибеллю у липні 1895 р. лідера. Під впливом низки обставин вони скорегували свою позицію щодо актуальних для країни проблем. Статья посвящена исследованию деятельности известного болгарского государственного деятеля С. Стамболова и Народно-либеральной партии в первые годы правления правительства «народняков» во главе с К. Стоиловым. На протяжении этого времени «стамболовисты» переживали кризис, связанный с ограничением финансовых возможностей организации, выходом из её состава значительного количества членов и гибелью лидера в июле 1895 г.. Под влиянием ряда обстоятельств они скорректировали свою позицию относительно актуальных для страны проблем. The article investigates the activities of the famous Bulgarian statesman S. Stambolov and People's Liberal Party in the early years of «narodniak» government headed by K. Stoilov. The crisis of «stambolovists» organization during this period was caused by the lack of finances, the death of the leader in July 1895 and the fact that a lot of its members had left. They adjusted their position in accordance to the actual state’s problems and a number of other circumstances.
Keywords: Стамболов; Народно-ліберальна партія; Болгарія; «стамболовісти»; Стоілов; Народно-либеральная партия; Болгария; «стамболовисты»; Стоилов; Stambolov; the People's Liberal Party; Bulgaria; «stambolovists»; Stoilov