Особливості дискурсивної особистості телеведучої Дрю Беррімор на матеріалі "Шоу Дрю Беррімор" - Карпенко, Анастасія Володимирівна; Karpenko, Anastasiiy (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В роботі розглядаються теоретико-методологічні засади аналізу дискурсу як лінгвістичного феномену та його специфічних проявів у медійному просторі. Визначаються основні підходи до трактування поняття «дискурс» у сучасній лінгвістиці, окреслюються інгерентні риси медіадискурсу, зокрема гіпертекстуальність, мультимодальність, прагматична спрямованість та жанрова репрезентативність. Особлива увага приділяється концепту «дискурсивної особистості», що дозволяє описати телеведучого як носія комунікативних стратегій та мовленнєвих практик, які формують його індивідуальний стиль і забезпечують ефективність взаємодії з аудиторією. Теоретичний аналіз створює основу для подальшого дослідження конкретних прикладів медіадискурсу та особистісних характеристик телеведучих у сучасному інформаційному середовищі.

The theoretical and methodological foundations of discourse analysis as a linguistic phenomenon and its specific manifestations in the media space are examined. The main approaches to defining the concept of “discourse” in modern linguistics are outlined, along with the inherent features of media discourse, such as hypertextuality, multimodality, pragmatic orientation, and genre representativeness. Particular attention is given to the concept of the “discursive personality,” which makes it possible to describe a television host as a bearer of communicative strategies and speech practices that shape their individual style and ensure effective interaction with the audience. The theoretical analysis provides the basis for further exploration of concrete examples of media discourse and the personal characteristics of television hosts in the contemporary information environment.
The features of Drew Barrymore’s discursive personality as a television host: an analysis based on “The Drew Barrymore Show”
Керівник роботи: Кузнєцова Ольга Володимирівна, доцент кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; дискурс; медіадискурс; телеведучий; прагматика мовлення; дискурсивна особистість; discourse; media discourse; television host; speech pragmatics; discursive personality