Фактори становлення соціальної пам’яті - Коньшина, Г.Є. (ХНУ, 2010)
У статті розглядається поняття «соціальної пам’яті». Здійснено аналіз становлення цього поняття протягом історії людства, починаючи з давніх часів і до сучасності. Увага приділяється кожному етапу розвитку цього соціального інституту. Особливий акцент у статті робиться на значенні інформаційно-комп’ютерної революції для функціонування соціальної пам’яті. Нові типи фіксації, трансляції та репродукція інформації, такі як інтернет, голографія, супутникове телебачення сприяють появі нового типу соціальної пам’яті, яка становить основу нового наукового напряму в соціальній мнемології.
Keywords: соціальна пам’ять; форма соціальної пам’яті; трансформація соціальної пам’яті; інформаційно-комп’ютерна революція