Вплив пірогенного фактору на видове різноманіття фітоценозів (на прикладі Харківського району Харківської області) - Некос, В.Ю.; Масто, Ю.О. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2010)
Досліджено особливості впливу пірогенного фактору на видове різноманіття степових та водно-болотних фітоценозів у залежності від часу та періоду випалювання (навесні та влітку). Описані процеси відновлення рослинності на згарищах у різних типах екосистем. Знайдено певні закономірності впливу випалювання на рослинні угруповання. The features of the influence of the pyrogenic factor on the diversity of the steppe and wetland phytocenoses depend-ing on the time and period of burning (spring and summer). The processes revegetation on burned areas in different types of ecosystems. Found a definite pattern of influence burning on plant communities. Исследованы особенности влияния пирогенного фактора на видовое разнообразие степных и водно-болотных фитоценозов в зависимости от времени и периода выжигания (весной и летом). Описаны процессы возобновления растительности на гарях в разных типах экосистем. Найдены определѐнные закономерности влияния выжигания на растительные сообщества.
Keywords: пірогенний фактор; видове різноманіття; фітоценоз