Розробка інтерактивного, освітнього сайту для протидії соціальній інженерії - Ягло, Валерія Олександрівна; Yahlo, Valeriia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об'єктом дослідження є інтерактивний освітній сайт для протидії соціальній інженерії. Предметом дослідження є створення інтерактивного, освітнього сайту для підвищення обізнаності користувачів щодо методів соціальної інженерії та способів захисту від них. Мета кваліфікаційної бакалаврської роботи полягає у розробці повноцінного вебресурсу українською мовою, який дозволяє користувачам ознайомитися з теоретичними аспектами соціальної інженерії, перевірити свої знання у форматі тестування та отримати практичні поради щодо безпечної поведінки в цифровому середовищі. Завданнями кваліфікаційної бакалаврської роботи є: Дослідити поняття, види та вплив соціальної інженерії на інформаційні системи; проаналізувати існуючі освітні платформи з кібербезпеки; сформулювати вимоги до сучасного освітнього сайту; визначити цільову аудиторію та її інформаційні потреби; спроєктувати структуру, функціонал і інтерфейс майбутнього ресурсу; реалізувати сайт з використанням технологій HTML5, CSS3 та JavaScript; провести тестування ресурсу та оцінити його ефективність для навчальних цілей. Актуальність дослідження: На тлі зростаючої кількості атак із використанням соціальної інженерії особливої ваги набуває питання підвищення обізнаності громадян та формування навичок цифрової гігієни. Оскільки більшість атак спрямовані не на технічні вразливості, а саме на психологічні особливості користувача, формування навичок виявлення таких атак є ключовим елементом безпеки. Сучасні освітні інструменти здебільшого не адаптовані до українського контексту, що створює потребу у створенні національних рішень. За результатами дослідження: Було створено інтерактивний сайт із трьома розділами: «Теорія», «Тестування» та «Шпаргалка». Реалізовано можливість перевірки знань, підказки до правильних відповідей, таблицю результатів. Уся логіка побудована на клієнтських технологіях, що робить сайт доступним з будьякого пристрою без потреби в авторизації. Оцінка користувачів підтвердила зручність і ефективність ресурсу. Практична новизна: Сайт є унікальним україномовним ресурсом, орієнтованим на популяризацію знань із тематики соціальної інженерії. Він поєднує сучасний підхід до подачі інформації з інтерактивними модулями перевірки знань, що дозволяє користувачам не лише ознайомитися з темою, а й закріпити її через практику. Одержані результати можуть бути використані в навчальному процесі закладів вищої та середньої освіти, для підготовки співробітників у сфері інформаційної безпеки, у профілактичних кампаніях банківських установ та державних органів.

The object of the interactive, educational website to counter social engineering . The subject of the creating an interactive, educational website to raise user awareness of social engineering techniques and ways to protect against them. The purpose of a consists in developing a full-fledged web resource in Ukrainian, which allows users to familiarize themselves with the theoretical aspects of social engineering, test their knowledge in a testing format, and receive practical advice on safe behavior in the digital environment. The tasks of a bachelor's degree are: To investigate the concept, types and impact of social engineering on information systems; to analyze existing educational platforms on cybersecurity; to formulate requirements for a modern educational website; to determine the target audience and its information needs; to design the structure, functionality and interface of the future resource; implement the site using HTML5, CSS3, and JavaScript technologies; test the resource and evaluate its effectiveness for educational purposes. The relevance of the Against the backdrop of the growing number of social engineering attacks, the issue of raising public awareness and developing digital hygiene skills is of particular importance. Since most attacks are not aimed at technical vulnerabilities, but rather at the psychological characteristics of the user, developing skills to detect such attacks is a key element of security. Modern educational tools are mostly not adapted to the Ukrainian context, which creates a need to create national solutions. According to the results of the research: An interactive site with three sections was created: "Theory", "Testing" and "Cheat Sheet". The ability to test knowledge, hints to correct answers, and a table of results were implemented. All logic is built on client technologies, which makes the site accessible from any device without the need for authorization. User evaluation confirmed the convenience and effectiveness of the resource. Main theoretical provisions on the topic of the practical relevance of the site is a unique Ukrainian-language resource focused on popularizing knowledge on the topic of social engineering. It combines a modern approach to presenting information with interactive knowledge testing modules, allowing users to not only familiarize themselves with the topic, but also consolidate it through practice. The results obtained can be used in the educational process of higher and secondary education institutions, for training employees in the field of information security, in preventive campaigns of banking institutions and government agencies.
Development of an interactive, educational website to counter social engineering
Науковий керівник: Філатова Любов Дмитрівна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; соціальна інженерія; інформаційна безпека; фішинг; кібергігієна; вебсайт; інтерфейс; JavaScript; тестування; навчальний ресурс; цифрова безпека; social engineering; information security; phishing; cyber hygiene; website; interface; testing; educational resource; digital security