Ідейне підґрунтя лібералізму: філософський вимір - Куц, Г.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Ідейне підґрунтя лібералізму – на відміну від ідейно-теоретичного – формувалося значно раніше. Лібералізм зобов’язаний своїм виникненням сукупності різноманітних чинників (філософські ідеї Просвітництва, політичні революції, зокрема, Велика Французька, руйнування феодальних відносин, промислово-технологічне переозброєння тощо), які в цілому дали могутній поштовх для його становлення. Стаття присвячена виявленню витоків ідей лібералізму, детермінант його появи у філософському контексті. Аргументовано, що вельми плідним для виникнення лібералізму став синтез філософських ідей прогресу (який тісно пов’язаний з ідеєю раціоналізму) та індивідуалізму. Ці ідеї, будучи базовими для ліберального дискурсу, сприяли оформленню концептуального каркасу лібералізму.
Keywords: лібералізм; філософія; прогрес; раціоналізм; індивідуалізм