Вплив грошової культури на рівень консолідації українського суспільства - Шкребець, М.С.; Шкребець, С.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті розглядається вплив грошової культури на консолідацію українського суспільства. Використовуючи дані емпіричних досліджень, автори показують, що поширення грошової культури є нерівномірним серед різних соціальних груп, що негативно впливає на стан соціальної консолідації. Особливо значними є відмінності грошової культури різних вікових та гендерних груп українського суспільства. Це може становити значну загрозу соціальній консолідації через поєднання помітних культурних розходжень із поширеною ідентифікацією людей з даними соціально-демографічними групами. В статье рассматривается влияние денежной культуры на консолидацию украинского общества. Используя данные эмпирических исследований, авторы показывают, что распространение денежной культуры неравномерно среди разных социальных групп, что негативно влияет на состояние социальной консолидации. Особенно значительными являются отличия денежной культуры разных возрастных и гендерных групп украинского общества. Это может составить значительную угрозу социальной консолидации вследствие соединения заметных культурных расхождений с распространенной идентификацией людей с данными социально- демографическими группами. The paper is devoted to consideration of money culture’s influence on the consolidation level in Ukrainian society. Based on the data of empirical researches, the authors claim that dissemination of money culture is uneven among different social groups. Thus, it negatively influences the condition of the social consolidation. Money culture differences are especially noticeable among different age groups and gender groups of Ukrainian society. It can considerably threaten the state of the social consolidation because significant cultural divergences combine with widespread peoples’ identification with these socialdemographic groups
Шкребець Михайло Сергійович – кандидат соціологічних наук, старший викладач, завідувач кафедри соціології та соціальної роботи ПВНЗ «Харківський соціально-економічний институт». Шкребець Сергій Михайлович – старший викладач кафедри методів соціологічних досліджень соціологічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Keywords: consolidation; money culture; monetary behavior; консолідація; грошова культура; монетарна поведінка