Місцеве самоврядування в Польщі в контексті демократизації країн Центральної та Східної Європи - Бровко, О.В.; Brovko, Oleh (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2018)
Дисертація представляє результати системного та комплексного дослідження становлення та розвитку місцевого самоврядування в країнах Вишеградської групи, передусім Польщі. Розкритий як позитивний, так і негативний досвід Польщі в реформуванні та функціонуванні інституту місцевого самоврядування, що дозволило провести системний аналіз в даному напрямку, зробити об’єктивні висновки та розробити рекомендації щодо можливості впровадження його в Україні. Здійснено порівняння систем місцевого самоврядування країн Вишеградської групи. Встановлено, що Польща, єдина серед Вишеградських країн, впровадила трирівневий територіальний поділ та започаткувала формування великих муніципалітетів. Із застосуванням оцінок польських експертів виявлено основні успіхи та недоліки реформи, сучасні тенденції та перспективи розвитку місцевого самоврядування в Польщі.
Местное самоуправление в Польше в контексте демократизации стран Центральной и Восточной Европы
Polish local self-government in the context of Central and Eastern European states’ democratization
Oleh Brovko. Polish local self-government in the context of Central and Eastern European states’ democratization.– Manuscript. Thesis for receiving of scientific degree of the Candidate of Political Sciences on specialty 23.00.02 – Political Institution and Process.– Kharkiv V.N. Karazin National University.– Kharkiv, 2018. The results of a systematic and complex exploration of the establishment and development of local governance of Vishegrad 4 states are shown in the Dissertation, with a special focus put on Poland. Both positive and negative Polish experience is touched upon in the establishment and development of local self-government. This allowed to develop a systematic analysis of the topic, as well as to reach the conclusions in the abovementioned direction, make the relevant conclusions and develop specific recommendations for the similar endeavours in Ukraine.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; Польща; Чехія; Словаччина; Угорщина; місцеве самоврядування; країни Центральної та Східної Європи; Вишеградська четвірка; адміністративно–територіальна реформа; демократизація; децентралізація; субсидіарність; Poland; Czech Republic; Slovakia; Hungary; local self-government; Central and Eastern European countries; Vishegrad 4; administrative-territorial reform; democratization; decentralization; subsidiarity