Вплив онлайн-спілкування на рівень емпатії - Медведєва, Інна Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: інтернет спілкування. Предмет дослідження: Вплив інтенсивності інтернет спілкування на його якість. Мета дослідження: На основі виділених закономірностей впливу інтенсивності інтернет спілкування на його якість розробити рекомендації щодо зменшення деструктивності спілкування та профілактики формування інтернет-залежності. Основні задачі дослідження: 1. Проаналізувати сучасні підходи до вивчення онлайн-спілкування і впливу його інтенсивності на якість. 2. Визначити вплив інтенсивності спілкування в інтернеті на емпатійність та її здібності, як фактору, що покращує якість спілкування, а також емоційні бар’єри спілкування та ізольованість, як фактори, що відбивають процес ускладнення спілкування. 3. Здійснити емпіричне дослідження взаємозв’язку між емпатією, емоційними бар’єрами, соціальною ізольованістю та інтенсивністю інтернет взаємодії. 4. Розробити рекомендації щодо зменшення деструктивності спілкування, в тому числі й ймовірності формування інтернет-залежності. Практична значущість дослідження Практична значущість дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані психологами для діагностики та корекції зниженого рівня емпатії у підлітків і дорослих, які активно взаємодіють у інтернет спілкуванні.

Object: online communication. Subject of the research: the influence of the intensity of online communication on its quality. Purpose of the research: Based on the identified patterns of the influence of the intensity of online communication on its quality, to develop recommendations for reducing the destructiveness of communication and preventing the formation of Internet addiction. Main research tasks: 1. To analyze contemporary approaches to the study of online communication and the impact of its intensity on its quality. 2. To determine the influence of the intensity of online communication on empathy and empathic abilities as factors that improve communication quality, as well as emotional barriers to communication and social isolation as factors that reflect the process of communication deterioration. 3. To conduct an empirical study of the relationship between empathy, emotional barriers, social isolation and the intensity of online interaction. 4. To develop recommendations aimed at reducing destructive patterns of communication, including the probability of internet addiction development. Practical significance of the research The practical significance of the research lies in the fact that its results can be used by psychologists for diagnosing and correcting reduced levels of empathy in adolescents and adults who actively engage in online communication. The obtained data also make it possible to develop recommendations for safe and emotionally balanced online interaction.
Керівник: Мацегора Яніна Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; Емпатія; онлайн-спілкування; інтернет-залежність; соціальна ізольованість; емоційні бар’єри; міжособистісна взаємодія; Empathy; online communication; internet addiction; social isolation; emotional barriers; interpersonal interaction