Культурна спадщина України: географічні особливості та значення для розвитку туризму - Черепіна, Анна Сергіївна; Cherepina, Anna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи бакалавра є характеристика культурної спадщини України, аналіз потенціал об’єктів матеріальної та нематеріальної спадщини для розвитку туризму, виявлення географічних особливостей, визначення проблем та перспектив використання культурного надбання в контексті сучасних викликів. культурна спадщина України відзначається винятковою багатогранністю та різноманіттям та є визначальним чинником у формуванні національної ідентичності, збереженні історичної пам’яті та забезпеченні духовної єдності суспільства, й важливим чинником розвитку економіки через збільшення кількості туристів. Збереження культурної спадщини України для туризму є однією з найбільших проблем, з якими стикаються органи влади та приватні підприємства. Часто спостерігається брак фінансування на реставрацію та охорону пам’яток, а також відсутність комплексного підходу до управління культурними ресурсами. Відсутність ефективної політики в цій сфері може призвести до втрати унікальних пам’яток, що у свою чергу, негативно вплине на туристичну привабливість країни. Ще однією проблемою є недостатня освітленість культурної спадщини серед туристів. В Україні часто спостерігається недостатнє маркетингове просування культурних об'єктів, що знижує рівень поінформованості про них серед потенційних туристів. Для подальшого розвитку культурного туризму в Україні необхідно вдосконалювати стратегію збереження культурної спадщини та активно залучати фінансування як з державного, так і з приватного секторів. Потрібно створювати кластери культурного туризму, які будуть об’єднувати різні типи культурних об’єктів і пропонувати туристам унікальні маршрути.
Cultural heritage of Ukraine: geographical features and significance for the development of tourism
Науковий керівник : Сегіда Катерина Юріївна, доктор географічних наук, професор кафедри соціальноекономічної географії і регіонознавства
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences; SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; географія рекреації і туризму; культурна спадщина України; туризм; geography of recreation and tourism; cultural heritage of Ukraine; tourism