Вплив динамічних характеристик схоплення на властивості апатитових кісткових цементів - Кулішова, Євгенія Олегівна; Kulishova, Y. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Досліджено вплив температури схоплення на властивості апатитових кісткових цементів на основі α´-метастабільного трикальційфосфату. Виявлено слабку залежність фізичних характеристик кісткових цементів на основі α´-метастабільного трикальційфосфату від температури схоплення. Низьку твердість зразків апатитових кісткових цементів, що витримували за різної температури, повязали з великою кількості поверхневих дефектів і високою пористостю зразків.

The influence of setting temperature on the properties of apatite bone cements based on α'-metastable tricalcium phosphate was studied. A weak dependence of the physical characteristics of bone cements based on α'-metastable tricalcium phosphate on the setting temperature was revealed. The low hardness of apatite bone cement samples set at different temperatures was attributed to a large number of surface defects and high porosity of the samples.
Calcium-phosphate cements based on α-tricalcium phosphates
Науковий керівник: Зиман Золтан Золтанович, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики твердого тіла
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; кістковий цемент; α´-метастабільний трикальційфосфат; схоплювання; пористість; твердість; компресійна міцність; bone cement; α´-metastable tricalcium phosphate; setting; porosity; hardness; compressive strength