Розробка бібліотеки базових процедур та транслятора мови С для спеціалізованих процесорів - Легенький, Гліб Сергійович; Lehenkyi, H. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена розробці транслятора мови С та бібліотеки базових процедур для спеціалізованого 8-бітного процесора DPM 081. Досліджено архітектуру процесора, проаналізовано існуючі аналоги компіляторів, розроблено алгоритми лексичного та синтаксичного аналізу, створено генератор коду та бібліотеку базових функцій. Розроблений транслятор дозволяє програмувати процесор DPM 081 мовою С замість асемблера, що значно спрощує розробку програмного забезпечення для навчальних та дослідницьких цілей.

The work is devoted to the development of a C language translator and a library of basic procedures for a specialized 8-bit DPM 081 processor. The processor architecture has been studied, existing compiler analogs have been analyzed, lexical and syntactic analysis algorithms have been developed, a code generator and a library of basic functions have been created. The developed translator allows programming the DPM 081 processor in C language instead of assembly language, which significantly simplifies software development for educational and research purposes.
Керівник: Рева Сергій Миколайович, кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних систем та робототехніки
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; компілятор; транслятор; процесор DPM 081; мова С; лексичний аналіз; синтаксичний аналіз; генерація коду; спеціалізовані процесори; compiler; translator; DPM 081 processor; C language; lexical analysis; syntactic analysis; code generation; specialized processors