Електромагнітне поле в резонаторі з ідеально провідними стінками, який заповнено метаматеріалом з показником заломлення близьким до нуля - Пожарський, Сергій Валерійович; Pozharskyi, S. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2022)
У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто задачу про електромагнітні поля в резонаторі, що заповнений середовищем з показником заломлення близьким до нуля. Середовище з такими характеристиками змодельовано за допомогою полюсів Друде для ефективної діелектричної та магнітної сприйнятливості середовища, з однаковими параметрами. Отримано та проаналізовано власні характеристики такого резонатора та власні коливання, які існують у відсутності джерел.

In the master's qualification work, the problem of electromagnetic fields in a cavity, which is filled with a medium with a near-zero refractive index. A medium with such characteristics is modelled using Drude poles for the effective dielectric and magnetic susceptibility of the medium, with the same parameters. The inherent characteristics of such a resonator and the inherent oscillations that exist in the absence of sources have been obtained and analyzed.
The electromagnetic field in the cavity with perfect conducted walls, filled with a near-zero refractive index metamaterial
Науковий керівник: Сергій Миколайович Шульга, доктор фізико-математичних наук, професор, декан факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем
Keywords: NATURAL SCIENCES; TECHNOLOGY; нульовий показник заломлення; конуси Дірака; модель Лоренца; модель Друде; електромагнітне поле; еволюційні рівняння; власні коливання у резонаторі; власні електромагнітні поля в резонаторі; резонатор із заповненням