Суспільно-географічні особливості та метафізичні передумови глобальної кризи - Шуканов, П.В. (ХНУ імені В.Н. Каразіна, геолого-географічний факультет, кафедра соціально-економічної географії і регіонознавства, 2012)
На основі аналізу доповідей Римського клубу розглянуті найважливіші аспекти глобальних проблем людства. Виявлено взаємозв'язок між цими проблемами, загрозою всепланетарної кризи і моделюванням глобально-регіонального розвитку антропосфери. Пропонується діалектичне обґрунтування можливості глобальної кризи, розглянуті метафізичні передумови якісної та кількісної трансформації світу. Акцентується увага на неминучості онтологічної суперечності (конфлікту) між індустріальним і традиційним укладом життя суспільства. Суспільно-географічні особливості розвитку світової системи розглядаються на основі сакрально-наукового взаємозв'язку всіх рівнів просторової ієрархії антропосфери. В якості пріоритетних критеріїв оцінки різних проявів і перспектив розвитку глобальної кризи пропонується використовувати якісні показники традиційно-культурного розвитку суспільства.
Keywords: глобалізація; світова система; трансформація світу