Соціальний міф і його художнє втілення в драматургії І. Багряного («Морітурі», «Розгром», «Генерал») - Желновач, А.О. (My University, 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.01.01 – «Українська література» (Філологічні науки). – Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Міністерство освіти і науки України, Харків, 2018
Social myth and its artistic epitome in the drama of I. Bahrianyi (“Morituri”, “Rozhrom”, “Heneral”)
Соціальний міф у 30-х–40-х рр. ХХ століття став зручним засобом для формування й реалізації політичного курсу компартії в СРСР. Він виник на основі класичної міфології, по-іншому відображаючи її світоглядні принципи й дидактичний матеріал. Постійні фізичні переслідування й примусовий характер соцреалізму внеможливили повноцінний розвиток української літератури в СРСР. Відтак певна кількість українських письменників емігрувала та заснувала угруповання під назвою Мистецький український рух (МУР). Центральним орієнтиром для своїх художніх текстів мурівці обрали образ українського народу та Батьківщини. Однак спостерігати їх реальний стан вони не могли. Тому на сторінках своїх текстів митці охудожнювали віртуальний образ України й у такий спосіб творили національну міфологічну структуру. Одним із найвідоміших діячів МУРу по праву вважається І. Багряний. У п’єсі «Морітурі» він розвінчує радянський соціальний міф і формує художній «антиміф», відверто зображаючи реальні події репресій 1937–1939 р.
Keywords: соціальний міф; соціалістичний реалізм; антиміф; Мистецький український рух; вертеп; мілітаризм; карнавал