Дослідження структурних та антиоксидантних властивостей комплексів β-CD@CeO2-x - Ясенкова, Аліса Андріївна; Yasenkova, A. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою цього дослідження є вивчення механізмів формування антиоксидантної активності органіко-неорганічних комплексів β-CD@CeO2-x, а також аналіз потенційного впливу цих матеріалів на здоров'я людини та навколишнє середовище. Предметом дослідження є структурні та антиоксидантні властивості комплексів β-CD@CeO2-x. Використані методи дослідження - аналіз та узагальнення експериментальних результатів щодо структурних характеристик (отриманих методами просвічуючої електронної мікроскопії, рентгенофазового аналізу, ІЧ спектроскопії, рентгенівської фотоелектронної спектроскопії) та редокс-властивостей (отриманих методами оптичної спектроскопії) комплексів β-CD@CeO2-x. В результаті роботи було встановлено антиоксидантну активність комплексів β-CD@CeO2-x при взаємодії з гідроксил-радикалами та супероксиданіонами, та показано, що ця активність обумовлена одночасною наявністю іонів Ce3+ та Се4+ в нанокристалах. Також були систематизовані існуючі знання та визначені перспективні напрямки застосування комплексів β-CD@CeO2-x.

This study aims to investigate the mechanisms of formation of the antioxidant activity of organic-inorganic complexes β-CD@CeO2-x, as well as to analyze the potential impact of these materials on human health and the environment. The subject of the study is the structural and antioxidant properties of β-CD@CeO2-x complexes. The research methods used are the analysis and generalization of experimental results on the structural characteristics (obtained by transmission electron microscopy, X-ray diffraction analysis, infrared spectroscopy, X-ray photoelectron spectroscopy) and redox properties (obtained by optical spectroscopy) of β-CD@CeO2-x complexes. As a result of the work, the antioxidant activity of β-CD@CeO2-x complexes in the interaction with hydroxyl radicals and superoxide ions was established, and it was shown that this activity is due to the simultaneous presence of Ce3+ and Ce4+ ions in nanocrystals. The existing knowledge was also systematised and promising applications of β-CD@CeO2-x complexes were identified.
Investigation of structural and antioxidant properties of β- CD@CeO2-x complexes
Науковий керiвник: Коршак В. Ф., кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики кристалів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; наноматеріали; органіко-неорганічні комплекси; оксид церію; β-циклодекстрин; антиоксиданти; nanomaterials; organic-inorganic complexes; cerium oxide; β-cyclodextrin; antioxidants