Особенности ортостатических реакций систолического артериального давления коморбидной с остеоартрозом артериальной гипертензии на этапах терапии - Солдатенко, И.В.; Яблучанский, Н.И. (My University, 2010)
Вивчено особливості ортостатичних реакцій (ОР) систолічного артеріального тиску (САТ) ко3 морбідної з остеоартрозом (ОА) артеріальної гіпертензії (АГ) на етапах терапії. Показано, що коморбідна з ОА АГ зустрічалася у половини пацієнтів, при цьому в групі АГ + ОА спостерігалися більш високі ступінь і стадія АГ, ніж у групі ізольованої АГ (ІАГ), незалежно від типу ортостатичної реакції САТ. До терапії в обох групах переважав гіпертензивний тип ортостатичної реакції, гіпотензивний тип при АГ + ОА зустрічався в 1,5 раза частіше, ніж при ІАГ. Коморбідність АГ з ОА на етапах терапії посилювала міграцію типів ортостатичної реакції САТ у гіпертензивний та гіпотензивний типи. При АГ + ОА та ІАГ до кінця періоду спостереження відбувалося однакове зниження несприятливих кваліфікованих ортостатичних реакцій САТ. Використані препарати та схеми терапії однаково позитивно впливали на перебіг АГ при АГ + ОА і ІАГ незалежно від початкового більш тяжкого її стану у пацієнтів з АГ + ОА.
FEATURES OF ORTHOSTATIC REACTIONS OF SYSTOLIC BLOOD PRESSURE COMORBID HYPER9 TENSION WITH OSTEOARTHRITIS AT STAGES OF THERAPY
Keywords: артеріальна гіпертензія; остеоартроз; ортостатичні реакції; лікування