Психологічні особливості гендерної ідентичності жінок зрілого віку з різними стратегіями поведінки в конфліктних ситуаціях - Кочетова, К. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено психологічні особливості гендерної ідентичності жінок зрілого віку з різними стратегіями поведінки в конфліктних ситуаціях. На основі теоретичного аналізу уточнено структуру гендерної ідентичності та визначено її зв’язок із поведінковими реакціями. Емпіричне дослідження із застосуванням опитувальників BSRI, FPI, «Gender Bias Quiz» і методики К. Томаса виявило, що ключовою детермінантою відмінностей між групами є поєднання маскулінних і фемінних рис. Збалансована андрогінна структура притаманна жінкам, схильним до компромісу, тоді як перевага фемінності поєднується зі стратегіями уникнення та пристосування.

The research examines the psychological features of gender identity in mature women with different strategies of behavior in conflict situations. Based on theoretical analysis, the structure of gender identity and its connection with behavioral reactions were specified. The empirical study using the BSRI, FPI, Gender Bias Quiz, and Thomas Conflict Mode Instrument revealed that the key determinant of differences between groups lies in the balance of masculine and feminine traits. Women with an androgynous gender structure tend to choose compromise, whereas a predominance of feminine traits is associated with avoidance and accommodation strategies.
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; гендерна ідентичність; жінки зрілого віку; стратегії поведінки в конфлікті; маскулінність; фемінність; андрогінність; gender identity; mature women; conflict behavior strategies; masculinity; femininity; androgyny