Редакторський практикум : методичні вказівки для аудиторної та самостійної роботи для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 035 «Філологія» освітньої програми «Українська мова та література; літературне редагування» [Електронний ресурс] - Дюкар, Катерина Валеріївна; Diukar, Kateryna Valerijivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Редакторський практикум є підвалиною для формування уявлення про специфіку роботи редактора, підготовку рукопису в межах видавничого циклу і особливості редакторського рецензування текстів. Курс має допомогти студентові опанувати базові поняття та визначення теорії редагування; ознайомитись із кращими вітчизняними і зарубіжними практиками у сфері редакторського опрацювання різних за стилем і жанром текстів; сформувати вичерпне уявлення алгоритми та методики редакційного опрацювання тексту; опанувати інструментарій редакторського аналізу тексту; дослідити стандартні алгоритми вдосконалення текстів різної жанрово-стильової належності в процесі підготовки до друку; відпрацювати використання типових прийомів і засобів редакторського аналізу через внесення різних видів правок, а також техніку аналізу тематичної, композиційної і логічної організації тексту тощо. Пропоноване видання містить питання і джерела для їхнього опрацювання, завдання з актуалізації та на закріплення знань за такими основними темами: «Тріада “автор – редактор – реципієнт”», «Методологія редакторського аналізу тексту», «Текстові структури і їхні складники», «Мовностилістичний блок редакторського аналізу», «Лексико-семантичний та ідіоматичний блок редакторського аналізу», «Граматичний блок редакторського аналізу». Методичні вказівки розроблені для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання спеціальності 035 Філологія освітньо-професійної програми «Українська мова і література, літературне редагування» і орієнтовані на вдосконалення навичок редакторського аналізу різних за стильовими і жанровими ознаками текстів, відпрацювання умінь редакторського опрацювання авторського оригіналу, макету видання, виявлення та виправлення типових вад і помилок тощо. Видання стане в пригоді студентам під час аудиторної роботи і самостійного опанування окремих тематичних блоків курсу, а також усім тим, хто цікавиться редакторською роботою.

The editorial workshop is the basis for forming an idea of the specifics of the editor's work, manuscript preparation within the publishing cycle and the peculiarities of editorial review of texts. The course should help the student to master the basic concepts and definitions of the theory of editing; to get acquainted with the best domestic and foreign practices in the field of editorial processing of texts of different style and genre; to form a comprehensive understanding of the algorithms and methods of editorial processing of the text; to master the tools of editorial analysis of texts. The proposed publication contains questions and sources for their study, tasks for updating and consolidating knowledge on the following main topics: ‘The author-editor-recipient triad’, ‘Methodology of editorial text analysis’, ‘Text structures and their components’, ‘Linguistic and stylistic block of editorial analysis’, ‘Lexical, semantic and idiomatic block of editorial analysis’, ‘Grammatical block of editorial analysis’. The methodological guidelines are designed for students of the first (bachelor's) level of higher education of full-time and part-time study of speciality 035 Philology of the educational and professional programme ‘Ukrainian Language and Literature, Literary Editing’ and are focused on improving the skills of editorial analysis of texts of different stylistic and genre features, developing the skills of editorial processing of the author's original, publication layout, identifying and correcting typical flaws and errors, etc. The publication will be useful for students during classroom work and independent study of certain thematic blocks of the course, as well as for all those interested in editorial work.
Editorial workshop : methodological guidelines for classroom and independent work for first-level (bachelor's) higher education students in the specialty 035 'Philology' of the educational program 'Ukrainian language and literature; literary editing' [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; редакторський практикум; українська мова; редагування; норма; антинорма; текст; лексика; фразеологія; граматика; стилістика; editorial workshop; Ukrainian language; editing; norm; antinorm; text; vocabulary; phraseology; grammar; stylistics