Взаємозв’язок гендерних стереотипів, самооцінки та саморефлексії особистості: вікові та статеві розбіжності - Харитонова, Г. Е. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню взаємозв’язку гендерних стереотипів, самооцінки та саморефлексії особистості з урахуванням вікових і статевих відмінностей. У роботі проаналізовано теоретичні підходи до вивчення зазначених феноменів та емпірично перевірено вплив гендерних установок на рівень самооцінки та саморефлексії. За результатами дослідження встановлено, що традиційні гендерні стереотипи негативно корелюють із рівнем самооцінки та саморефлексії, особливо у представників старших вікових груп. Учасники молодшого віку продемонстрували вищі показники самоприйняття, усвідомленості та гнучкості мислення. Жінки, порівняно з чоловіками, виявили вищий рівень саморефлексії, проте нижчу самооцінку, що вказує на складну взаємодію соціальних очікувань і внутрішнього ставлення до себе.Отримані результати поглиблюють розуміння ролі віку та статі у формуванні психологічного самосприйняття та можуть бути використані в практиці психологічного консультування, психотерапії, освітніх і профілактичних програмах, спрямованих на розвиток самоприйняття та зниження рівня гендерної стереотипізації.

The qualification thesis is devoted to studying the relationship between gender stereotypes, self-esteem, and self-reflection, taking into account age and gender differences. The work analyzes theoretical approaches to the study of these psychological phenomena and empirically examines the impact of gender attitudes on the levels of self-esteem and self-reflection. The results revealed that traditional gender stereotypes negatively correlate with self-esteem and self-reflection, particularly among older participants. Younger respondents demonstrated higher levels of self-acceptance, awareness, and cognitive flexibility. Women showed higher levels of self-reflection but lower self-esteem compared to men, indicating a complex interaction between social expectations and self-perception. The findings contribute to a deeper understanding of how age and gender influence psychological self-perception and can be applied in psychological counseling, psychotherapy, and educational or preventive programs aimed at promoting self-acceptance and reducing gender stereotyping.
Керівники роботи: Плохіх Віктор Володимирович, доктор психологічних наук, професор; Яворовська Любов Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; гендерні стереотипи; самооцінка; саморефлексія; вікові відмінності; статеві розбіжності; gender stereotypes; self-esteem; self-reflection; age differences; gender differences