Рід князів Вишневецьких у політичному та культурному житті українських земель (XV – початок XVIII ст.) - Золтан, Олександра Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Дипломна робота бакалавра присвячена темі «Рід князів Вишневецьких у політичному та культурному житті українських земель в XV – на початку XVIII ст.». Робота містить 99 сторінок, 4 розділи, одну ілюстрацію, одну таблицю, 137 джерел у переліку посилань. Провідним об’єктом роботи виступає рід князів Вишневецьких. Головними цілями роботи є дослідження генеалогії, просопографії, та діяльності представників роду, виявлення основних шляхів розширення князівських земельних володінь. У першому розділі представлені теорії походження роду, родинні зв’язки, генеалогія та діяльність зазначеного роду. У другому розділі містяться – дані про козацького ватажка Дмитра (Байду) Вишневецького. У третьому – дані про князя Єремію Вишневецького. Четвертий розділ включає відомості про землеволодіння князів. Завдяки залученню широкого кола джерел та вдалої комбінації використаних методів дослідження, в результаті роботи було уточнено дані щодо походження Вишневецьких, створено генеалогічне дерево роду та просопографічну таблицю бази даних, проаналізовано діяльність представників, та визначено шляхи розширення територій, якими володіли князі Вишневецькі.

The bachelor's thesis is devoted to the topic "The family of princes Vyshnevetskyi in the political and cultural life of the Ukrainian lands in the 15th - early 18th centuries." The work contains 99 pages, 4 chapters, one illustration, one table, 137 sources in the list of references. The leading object of the work is the family of princes Vyshnevetskyi. The main goals of the work are the study of genealogy, prosopography, and activities of representatives of the family, identifying the main ways of expanding the princely land holdings. The first chapter presents theories of the origin of the family, family ties, genealogy and activities of the mentioned family. The second chapter contains information about the Cossack leader Dmytro (Baidu) Vyshnevetskyi. The third contains information about Prince Yeremiya Vyshnevetskyi. The fourth section includes information about the princes' land ownership. Thanks to the involvement of a wide range of sources and a successful combination of used research methods, as a result of the work, the data on the origin of the Vyshnevetskyi were clarified, a genealogical tree of the family and a prosopographic table of the database were created, the activities of the representatives were analyzed, and the ways of expanding territorial possessions were determined.
The family of princes Vyshnevetskyi in the political and cultural life of the Ukrainian lands in the 15th - early 18th centuries
Керівник: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; князі; Вишневецькі; генеалогія; просопографія; Вишневеччина; princes; Vyshnevetskyi; genealogy; prosopography; Vyshnevech region