Соціально-економічні відносини та соціокультурні взаємодії між країнами Європи та Азії в XV-XVII століттях - Коваль, Рімма Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі здійснено аналіз соціально-економічних відносин та соціокультурних взаємодій між європейськими державами та країнами Азії у період XV–XVII століть. Досліджено процеси торговельної та дипломатичної експансії Португалії, Іспанії, Голландії та Англії в азійському регіоні, а також специфіку діяльності Ост-Індських компаній як напівдержавних утворень, що поєднували комерційні й адміністративні функції. Здійснено спробу простежити основні форми контактів між європейцями та місцевими політичними структурами, виявити характер культурного обміну, а також оцінити реакції азійських суспільств на європейську присутність. Проаналізовано моделі дипломатії, інтеграції та релігійного впливу в умовах зародження та формування колоніалізму. Окрему увагу приділено співвідношенню політичних і торговельних інтересів, а також порівнянню форми різних європейських держав до колоніальної політики в Азії.

The thesis analyses the socio-economic relations and socio-cultural interactions between European states and Asian countries in the period of the XV-XVII centuries. The processes of trade and diplomatic expansion of Portugal, Spain, Holland and England in the Asian region, as well as the specifics of the activities of the East India Companies as semi-state entities that combined commercial and administrative functions, are studied. An attempt has been made to trace the main forms of contacts between Europeans and local political structures, to identify the nature of cultural exchange, and to assess the reactions of Asian societies to the European presence. The author analyses the models of diplomacy, economic integration and religious influence in the context of the emergence and formation of colonialism. Particular attention is paid to the 68 correlation between political and trade interests, as well as to the comparison of the shape of different European states to colonial policy in Asia.
Socio-economic relations and socio-cultural interactions between the countries of Europe and Asia in the 15th-17th centuries
Керівник роботи: Д’ячков Сергій Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social anthropology/ethnography::Social anthropology; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Economic history; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Technology and culture; Західна Європа; Азія; соціокультурний вплив; колоніалізм; соціально-економічні відносини; socio-economic relations; Ост-Індські компанії; Western Europe; Asia; sociocultural interactions; colonialism; East-India companies