Образ «сусіда» у шкільних підручниках з історії України - Суворова, Ірина Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі розглядається процес конструювання образу «сусіда» в українських шкільних підручниках з історії, починаючи з моменту здобуття незалежності України у 1991 році до початку повномасштабної війни з Російською Федерацією у 2022 році. Об’єктом дослідження виступають образ кримських татарар, поляків та росіян – трьох етнічних та національних спільнот, з якими Україна має складну історію взаємин. Предметом є механізми та способи репрезентації цих сусідів у навчальних текстах. Метою роботи є виявлення динаміки змін образу сусідніх народів у підручниках до та після Революції гідності. У процесі дослідження проведено контент-аналіз змісту підручників, проаналізовано зміни в історичному наративі, виокремлено характерні маркери репрезентації «іншого». Результати показали, що до 2014 року підручники мали переважно етноцентричний і стереотипізований підхід до висвітлення історії сусідніх народів, що виражалося в поверхневому або викривленому зображенні кримських татар, негативному висвітленні Росії та неоднозначному ставленні до Польщі. Після Революції гідності відбулися суттєві зміни: зросла кількість згадок про кримських татар, з’явилися нові теми та персоналії, змінено тональність і характер опису поляків і поляків, а Росія дедалі чіткіше репрезентується як агресор. Наукова новизна полягає в дослідженні впливу історичної політики на формування образу «сусіда» у шкільних підручниках. Робота може стати підґрунтям для подальших досліджень у сфері гуманітарної освіти, історичної пам’яті та міжетнічних відносин.

This thesis explores the construction of the “neighbor” image in Ukrainian school history textbooks from the time of Ukraine’s independence in 1991 to the beginning of the full-scale war with the Russian Federation in 2022. The research focuses on three key ethnic and national communities with complex historical relations with Ukraine: the Crimean Tatars, Poles, and Russians. The subject of the study is the mechanisms and methods of representing these neighbors in educational texts. The main objective is to identify the dynamics of how the image of neighboring peoples has changed in textbooks before and after the Revolution of Dignity. The study includes a content analysis of textbook narratives, examines shifts in historical discourse, and identifies recurring markers of representation. Findings show that prior to 2014, textbooks predominantly employed an ethnocentric and stereotypical approach to depicting neighboring peoples—portraying the Crimean Tatars superficially or negatively, showing Russia with increasing neutrality over time, and presenting Poland in a mixed light. Following the Revolution of Dignity, significant changes occurred: the presence of the Crimean Tatars increased, new topics and historical figures emerged, the tone toward Poland became more balanced, and Russia was increasingly portrayed as an aggressor. The scientific novelty lies in the analysis of how historical policy influences the portrayal of “the neighbor” in school textbooks. This work provides a foundation for future research in the fields of humanities education, historical memory, and interethnic relation.
The image of the "neighbor" in school textbooks on the history of Ukraine
Керівник роботи: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; підручники з історії України; textbooks on the history of Ukraine; історія України; history of Ukraine; кримські татари; Crimean Tatars; поляки; Польща; росіяни; Росія; образ “сусіда”; Poles; Poland; Russians; Russia; image of “neighbor”