Електромеханічна система регулювання швидкості із частотним регулюванням асинхронного двигуна із короткозамкненим ротором - Янковий, Андрій Михайлович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У межах виконання роботи було розглянуто підходи до аналізу режимів функціонування електромеханічних систем з регульованим асинхронним електроприводом, що працює в умовах частотного керування. Об'єктом дослідження виступала система автоматизації з асинхронним двигуном із короткозамкненим ротором, для якої було запропоновано підхід до підвищення енергоефективності за рахунок впровадження алгоритмів керування. Наукова задача підвищення ефективності функціонування частотно-керованих електроприводів для промислових технологічних систем була успішно вирішена. Основні результати, отримані в ході дослідження, можна узагальнити таким чином: Аналіз методів енергоефективного керування. Проведено всебічний огляд та систематизацію сучасних методологій автоматичного регулювання швидкості електроприводів, орієнтованих на мінімізацію енергоспоживання. Особливу увагу зосереджено на методах оптимізації роботи установок у змінних умовах навантаження. Це дало змогу сформулювати обґрунтовану мету дослідження та конкретизувати його задачі. Побудова математичних моделей. Розроблено уточнені математичні описи електромеханічної системи із частотно-регульованим асинхронним двигуном. Моделі включають врахування нелінійних та динамічних характеристик системи, дозволяють досліджувати поведінку приводу під дією різноманітних збурень.
Electromechanical speed control system with frequency control of a squirrel-cage induction motor
Керівник роботи: Нікітіна Тетяна Борисівна, доктор технічних наук, професор кафедри електромеханічних та комп'ютерних систем Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics; електромеханічна система; electromechanical system; асинхронний двигун; asynchronous motor; короткозамкнений ротор; short-circuited rotor; регулювання швидкості; speed control; тертя; friction