Удосконалення методу розширення спектра для вбудовування динамічних цифрових водяних знаків в аудіосигнал - Бодня, Микита (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета роботи полягає в дослідженні та аналізі методу розширення спектра для вбудування цифрових водяних знаків та варіаційних цифрових ідентифікаторів на основі акустичних каналів, особливостей, концепцій та формули експлуатації алгоритму для вирішення питань безпеки. Об’єкт дослідження – технологія прихованої передачі даних в звукових сигналах на основі особливостей слухової системи людини. Предмет дослідження – основні засоби та способи для прихованої передачі чутливого контенту на основі розширення спектра сигналу, застосування технологій прихованого зв’язку в програмно-апаратних платформах для побудови стратегії безпеки. Основними методами досліджень є аналіз та порівняння емпіричних даних основних засобів та методів стеганографічного кодування на основі акустичних каналів. Інтелектуальний огляд періодичних видань та літературних джерел про положення стеганографічних підходів інформаційної безпеки. У роботі досліджено: методологію розширення спектра, математичні показники продуктивності процедур внесення даних, статистичні та алгебраїчні дані аудіооболонок, спектральних структур, а також потенціал впровадження технології в кіберпростір. Результати роботи можуть бути використані у різних наукових виданнях, а також в глобальних технічних проектах. Викладені положення ‒ теоретична основа для поглиблення у технології прихованого зв’язку та забезпечення інтелектуального права.

The goal of the work is the research and analysis of spread spectrum method for embedding digital watermarks and various digital identifiers based on acoustic channels, peculiarities, concepts and implementation of the algorithm for security issue solving. The object of research is a covert transmitting technology in sound signals based on the peculiarities of the human auditory system. The subject of research is the main features and methods for the covert transmission of sensitive content based on signal spectrum expansion, and the use of the covert communication technology in software and hardware platforms to implement a security strategy. The main research methods are the analysis and comparison of empirical data regarding the main means and methods of steganographic encoding based on acoustic channels. An intelligent review of periodical publications and literary reports on the status of steganographic approaches to information security. The work investigates: the spread spectrum methodology, mathematical performance indicators for data embedding procedures, statistical and algebraic data of audio containers and spectral structures, as well as the potential for implementing the technology in cyberspace. The results of the work can be used in various scientific publications, as well as in global technical projects. The stated provisions constitute the theoretical basis for further research into covert communication technologies and ensuring intellectual property rights.
Науковий керівник: Нарєжній Олексій Павлович, кандидат технічних наук, доцент кафедри кібербезпеки інформаційних систем, мереж і технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; TECHNOLOGY::Engineering physics; аудіостеганографія; акустичний канал; секретне повідомлення; слухова система людини; стеганоаналіз; прихований зв’язок; розширення спектра; audio steganography; acoustic channel; secret message; human auditory system; steganalysis; covert communication; spread spectrum