Концепт culture/культурa в англомовному медійному дискурсі - Видря, Єлизавета Володимирівна; Vydrya, Ye. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Проведене дослідження концепту CULTURE/КУЛЬТУРA в англомовному медійному дискурсі показало, що це складне багатокомпонентне явище, яке поєднує культурні, семіотичні та когнітивні аспекти сучасної англомовної картини світу. Медіа слугують потужним каналом для передачі культурних установок, ідеологій та символів, які впливають на формування уявлень про культуру в англомовному суспільстві. Метою цього дослідження є вивчення структури концепту CULTURE/КУЛЬТУРA та взаємодії мови і культури в медійному просторі. Аналіз концепту CULTURE/КУЛЬТУРA в англомовних медіа дозволив визначити його структурні компоненти, серед яких лексико-семантичні поля "Традиції та звичаї", "Мистецтво" та "Спадщина". Дослідження показало, що концепт CULTURE/КУЛЬТУРA є не лише результатом статичних знань, але і комплексним когнітивним явищем, що включає колективні уявлення, архетипи та соціокультурні стереотипи, надаючи концепту символічного та образного значення. Медіа використовують ці образи для формування сталих культурних уявлень у свідомості аудиторії.

The concept of “CULTURE” in the English-language media discourse is a multifaceted phenomenon that combines social, semiological and cognitive aspects. The relevance of the study is determined by the role of the media in shaping public perceptions of cultural values and identity. The purpose of the study is to examine the structure of the concept of “CULTURE” and the interaction of language and culture in the media space. To achieve this goal, the methods of cognitive and linguistic in cultural context were used. The scientific novelty is in the identification of specific mechanisms of culture representation in the English-language media. Theoretical significance lies in the further development of the theory of concepts and their role in media discourse. The practical significance of the work can be found in the possibility of using the results in deep research regarding linguistic studies about culture. The main content of the study consists of an analysis of the concepts, values and images that create that concept in media discourse.
The concept of culture in english media discourse
Керівник роботи: Шевченко Ірина Семенівна, доктор філологічних наук, професор, кафедра англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Language technology; дискурс; концепт культура; концепція; ціннісна складова; медійний дискурс; образний компонент; англомовний дискурс; когнітивна лінгвістика; culture; media discourse; concept; value component; figurative component; English-language discourse; cognitive linguistics