Геологічна будова та гідрогеологічні умови Слов’янської брахіантикліналі (Донецька область) - Пастухов, Владислав Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У ході виконання кваліфікаційної роботи було здійснено комплексне вивчення геологічної будови та гідрогеологічних умов території в межах Слов’янської брахіантикліналі. Отримані результати дозволили сформувати цілісне уявлення про природні передумови формування підземного стоку, будову водоносних горизонтів та особливості їх експлуатації у складних гідрогеодинамічних умовах. У геоструктурному плані досліджувана територія належить до перехідної зони між Дніпровсько-Донецькою западиною та складчастим Донбасом. Ця зона відзначається складною будовою, наявністю aнтиклінальних і синклінальних структур, серед яких особливе значення мають Камишевахсько-Лиманська синкліналь, Святогірське, Співаківське й інші підняття, що визначають закономірності занурення та оголення гірських порід. Стратиграфічний розріз охоплює відклади від кам’яновугільної до четвертинної систем включно, з чітким простяганням водоносних товщ, серед яких важливу роль відіграють юрські та тріасові піщано-глинисті комплекси. Води представлені cлабомінералізованими до хлоридно-сульфатних типів, часто мають низькі дебіти, але потенційно придатні до використання за умови удосконалення технологій видобутку та очищення. Тектонічні елементи району, численні порушення, дислокації, а також наявність глибоких синклінальних зон значно впливають на гідрогеологічну обстановку, зокрема — на умови напірного залягання вод, напрямки фільтрації та формування локальних гідродинамічних систем. Геоморфологічна структура представлена підвищеннями та ерозійноакумулятивними формами, що зумовлює розвиток гідрографічної мережі (р. Сіверський Донець та його притоки), яка відіграє роль активної регіональної природної дрени. Pезультати дипломної роботи мають не лише науково-пізнавальне, але й прикладне значення — вони можуть бути використані при прийнятті рішень у галузях водопостачання, охорони довкілля та регіонального планування на території північно-західного Донбасу.
Керівник: Петік Вячеслав Олексійович, кандидат технічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Atmosphere and hydrosphere sciences::Hydrology; геолого-гідрогеологічні хактеристики досліджуваної території; Слов’янська брахіантикліналь; гідродинамічні умови району