Розробка моделі та методу захисту від кіберзагроз веб-сервісу квантового генератора випадкових чисел - Осипенко, Юлія Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Основною проблемою, що вирішується, є забезпечення безпеки веб-сервісу квантового генератора випадкових чисел від кібератак та зламів. Квантові генератори випадкових чисел мають важливе значення для криптографічних протоколів, і їх використання повинно бути забезпечено високим рівнем безпеки. Метою проекту є створення ефективного та надійного методу захисту веб сервісу квантового генератора від кіберзагроз, що забезпечить безпеку і конфіденційність випадкових чисел, генерованих сервісом. Основними завданнями, на вирішення яких спрямовано проект, є виявленні потенційних кіберзагроз, що можуть спричинити витік конфіденційної інформації або злам безпеки квантового генератора; розробка методу захисту, який би забезпечував захист від загроз та зберігав надійність генерації випадкових чисел. Значимість проекту полягає в тому, що він може допомогти у підвищенні рівня кібербезпеки веб-сервісів, які використовують квантові генератори випадкових чисел, що є важливою складовою в безпеці багатьох систем, зокрема фінансових. Проект також може мати значення для розвитку науки, зокрема кібербезпеки, та навчання студентів у цій галузі.

The main problem to be solved is to secure the quantum random number generator web service from cyber attacks and hacking. Quantum random number generators are essential for cryptographic protocols, and their use must be ensured with a high level of security. The goal of the work is to create an effective and reliable method of protecting the quantum generator web service from cyber threats, which will ensure the security and confidentiality of random numbers generated by the service. The main tasks to be solved by the project are the detection of potential cyber threats that can cause the leakage of confidential information or security breaches of the quantum generator; development of a protection method that would provide protection against threats and preserve the reliability of random number generation. The significance of the work is that it can help increase the level of cyber security of web services that use quantum random number generators, which is an important component in the security of many systems, including financial ones. The project may also have implications for the development of science, particularly cyber security, and student education in this field.
Керівник роботи: Нарєжній Олексій Павлович, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; кібербезпека; наскрізне шифрування; ідентифікація загроз; методи аналізу; веб-ресурс; кіберзагрози; квантовий генератор випадкових чисел; end-to-end encryption; threat identification; analysis methods; cyber threats; web resource; quantum random number generator; cyber security