Патоморфологія та статево-вікові тенденції ехінококових кіст печінки - Ткаченко, Наталія Олександрівна; Левченко, Руслана Валеріївна; Ремньова, Наталія Олексіївна; Омельченко, Володимир Федорович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Ехінококоз належить до біогельмінтозів із хронічним перебігом і розвитком солітарних або множинних кістозних утворень у печінці, легенях й інших органах. У людини цю патологію спричиняє личинкова стадія ціп'яка Exinococcus granulosus, а інфікування відбувається під час контакту з хворими тваринами, збирання ягід і трав, пиття забрудненої яйцями гельмінта води з різноманітних джерел тощо. Шкідлива дія паразита на організм людини зумовлена токсичними продуктами його обміну і механічним тиском ехінококової кісти на навколишні тканини й органи; ступінь тяжкості перебігу ехінококозу залежить від місця локалізації і розміру кісти; найчастіше зустрічається ехінококоз печінки (50–70% випадків). Останнім часом ехінококоз набуває актуальності в Україні, що пов’язано з ростом захворюваності й розвитком різноманітних ускладнень захворювання. За період 2017–2021 рр. було прооперовано 24 пацієнта з первинним ехінококозом печінки з подальшим патоморфологічним дослідженням післяопераційного матеріалу.

Ekhinokokoz nalezhytʹ do biohelʹmintoziv iz khronichnym perebihom i rozvytkom solitarnykh abo mnozhynnykh kistoznykh utvorenʹ u pechintsi, lehenyakh y inshykh orhanakh. U lyudyny tsyu patolohiyu sprychynyaye lychynkova stadiya tsip'yaka Exinococcus granulosus, a infikuvannya vidbuvayetʹsya pid chas kontaktu z khvorymy tvarynamy, zbyrannya yahid i trav, pyttya zabrudnenoyi yaytsyamy helʹminta vody z riznomanitnykh dzherel toshcho. Shkidlyva diya parazyta na orhanizm lyudyny zumovlena toksychnymy produktamy yoho obminu i mekhanichnym tyskom ekhinokokovoyi kisty na navkolyshni tkanyny y orhany; stupinʹ tyazhkosti perebihu ekhinokokozu zalezhytʹ vid mistsya lokalizatsiyi i rozmiru kisty; naychastishe zustrichayetʹsya ekhinokokoz pechinky (50–70% vypadkiv). Ostannim chasom ekhinokokoz nabuvaye aktualʹnosti v Ukrayini, shcho povʺyazano z rostom zakhvoryuvanosti y rozvytkom riznomanitnykh uskladnenʹ zakhvoryuvannya. Za period 2017–2021 rr. bulo prooperovano 24 patsiyenta z pervynnym ekhinokokozom pechinky z podalʹshym patomorfolohichnym doslidzhennyam pislyaoperatsiynoho materialu. Ещё 1 002 / 5 000 Echinococcosis belongs to biohelminthosis with a chronic course and the development of solitary or multiple cystic formations in the liver, lungs and other organs. In humans, this pathology is caused by the larval stage of the stickworm Exinococcus granulosus, and infection occurs during contact with sick animals, picking berries and herbs, drinking water contaminated with helminth eggs from various sources, etc. The harmful effect of the parasite on the human body is caused by the toxic products of its metabolism and the mechanical pressure of the echinococcal cyst on the surrounding tissues and organs; the degree of severity of the course of echinococcosis depends on the location and size of the cyst; liver echinococcosis is the most common (50–70% of cases). Recently, echinococcosis has gained relevance in Ukraine, which is connected with the growth of morbidity and the development of various complications of the disease. For the period 2017–2021 24 patients with primary echinococcosis of the liver were operated on, followed by pathomorphological examination of the postoperative material.
Pathomorphology and sex and age trends of echinococcal cysts of the liver
Keywords: MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology::Morphology; MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology::Pathology; біогельмінтоз; ехінококоз; кістозні утворення у печінці, легенях й інших органах; biohelminthiasis; echinococcosis; cystic formations in the liver, lungs and other organs