Використання фрактально-кластерного аналізу в електоенергетичних системах - Буданов, Павло Феофанович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою дослідження є розробка та впровадження фрактально-кластерного аналізу для покращення ефективності управління електроенергетичними системами, що включає: - розробку методології для застосування фрактально-кластерних підходів у аналізі та прогнозуванні стану енергосистем; - оцінку можливостей використання цих методів для виявлення аномалій, прогнозування аварійних ситуацій та оптимізації енергетичних потоків; - інтеграцію результатів аналізу в автоматизовані системи управління для забезпечення стабільної роботи енергетичних мереж. Об'єктом дослідження є електроенергетичні системи, зокрема їх компоненти (генератори, трансформатори, лінії передачі, розподільчі пристрої) і процеси, що відбуваються в цих системах. Предметом дослідження є використання фрактально-кластерного аналізу для вирішення задач оптимізації роботи електроенергетичних систем. Це включає моделювання складних процесів в енергетичних мережах, класифікацію і прогнозування аномальних режимів роботи, а також інтеграцію фрактально-кластерних методів в автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУ ТП) енергоблоків. У процесі дослідження використовуються наступні методи дослідження: фрактальний аналіз, кластерний аналіз, математичне моделювання.

The purpose of the research is to develop and implement fractal-cluster analysis to improve the efficiency of power system management, which includes: - development of a methodology for applying fractal-cluster approaches in the analysis and forecasting of the state of power systems; - assessment of the possibilities of using these methods to detect anomalies, predict emergency situations and optimize energy flows; - integration of the analysis results into automated control systems to ensure stable operation of power networks. The object of the research is power systems, in particular their components (generators, transformers, transmission lines, switchgear) and the processes occurring in these systems. The subject of the research is the use of fractal-cluster analysis to solve problems of optimizing the operation of power systems. This includes modeling of complex processes in power grids, classification and prediction of abnormal operating modes, as well as integration of fractal-cluster methods into automated process control systems (ACS) of power units. The following research methods are used in the research process: fractal analysis, cluster analysis, mathematical modeling.
Керівник: Бровко Костянтин Юрійович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електроенергетика; електроенергетична система; фрактально-кластерний метод; автоматизовані системи управління; electric power; electric power system; fractal-cluster method; automated control systems