Анатомо-фізіологічні особливості жовчних шляхів. Етіологія та патогенез. Класифікація. Клініка, діагностика, диференційна діагностика гострого холециститу. Хірургічна тактика : методичні рекомендації до практичних занять для здобувачів вищої медичної освіти 4-го року навчання з дисципліни «Хірургія, у тому числі дитяча хірургія, нейрохірургія, екстрена та невідкладна медична допомога», розділ «Хірургія» [Електронний ресурс] - Бичко, Сергій Олександрович; Цівенко, Олексій Іванович; Черкова, Наталія Вікторівна; Душик, Людмила Миколаївна; Захарченко, Юрій Броніславович; Введенський, Дмитро Борисович; Bichkov, Sergii; Tsivenko, Oleksiy; Cherkova, Nataliia; Dushyk, Liudmyla; Zakharchenko, Yuriy; Vvedenskyi, Dmytro (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Методичні рекомендації спрямовані на вдосконалення знань здобувачів вищої медичної освіти відносно етіології та патогенезу, діагностики, проведення диференційної діагностики, лікування різних форм гострого холециститу. Проаналізовано сучасні підходи до лікування цього захворювання, особливо приділена увага сучасним методам хірургічної тактики хворих на гострий холецистит. Використання структурованих алгоритмів сприяє підвищенню рівня медичної освіти та якості надання допомоги хворим з гострими хірургічними захворюваннями. Методичні рекомендації будуть корисні для лікарів-хірургів, інтернів, а також для науковців і здобувачів вищої медичної та фармацевтичної освіти.

These methodological recommendations are aimed at improving the knowledge of higher medical education students regarding the etiology, pathogenesis, diagnosis, differential diagnosis, and treatment of various forms of acute cholecystitis. Modern approaches to the treatment of this disease are analyzed, with particular attention paid to contemporary surgical management strategies for patients with acute cholecystitis. The use of structured algorithms contributes to enhancing the level of medical education and the quality of care provided to patients with acute surgical conditions. These recommendations will be useful for surgeons, interns, as well as researchers and students of higher medical and pharmaceutical education.
Anatomical and physiological features of the biliary tract. Etiology and pathogenesis. Classification. Clinical presentation, diagnosis, and differential diagnosis of acute cholecystitis. Surgical management : methodical to practical recommendations for advanced medical education in the 4th stage of the discipline “Surgery, including pediatric surgery, neurosurgery, emergency and uncomplicated medical care”, section “Surgery” [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine::Gastroenterology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; гострий холецистит; жовчнокам’яна хвороба; жовчні шляхи; жовчний міхур; лапароскопічна холецистектомія; печінка; acute cholecystitis; cholelithiasis (gallstone disease); biliary tract; gallbladder; laparoscopic cholecystectomy; liver