Радіолокаційна помітність об’єктів складної форми із покриттям та без нього - Хричов, Владислав Сергійович; Khrychov, V.S. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Дисертаційну роботу присвячено розробці нових методів моделювання електромагнітного розсіяння на об’єктах складної форми, визначенню радіолокаційної помітності таких об’єктів, які можуть бути оснащені різними радіопоглинаючими покриттями, мати певні геометричні модифікації, розташовуватись на різних підстильних поверхнях. Алгоритми, що розроблені під час дисертаційної роботи дозволяють ефективно отримувати інформацію щодо радіолокаційної помітності об’єкта та швидко перераховувати розсіяне поле без проведення повного моделювання електромагнітного розсіяння. Для розв’язання задач були використані сучасні методи радіофізики, обчислювальної електродинаміки і математичної фізики, моделювання.

The dissertation work is devoted to the development of new methods of modeling electromagnetic scattering on complex shape objects, determining the radar visibility of such objects, which can be equipped with various radio absorbing coatings, have certain geometric modifications, and be located on different subsurface surfaces. Algorithms developed during the dissertation work make it possible to effectively obtain information on the object's radar visibility and quickly calculate the scattered field without carrying out a full modeling of electromagnetic scattering. Modern methods of radiophysics, computational electrodynamics and mathematical physics, modeling were used to solve the problems.
Radar visibility of complex shape objects with and without coating. Qualification scholarly paper: a manuscript
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics; електромагнетизм; електромагнітне розсіяння; радіолокація; ефективна поверхня розсіяння; діаграма розсіяння; трасування променів; моделювання електромагнітного розсіяння; kd-tree; геометрична теорія дифракції; радіопоглинаючі покриття; підстильна поверхня; виявлення об'єктів; electromagnetism; electromagnetic scattering; radar; RCS; scattering diagram; ray tracing; electromagnetic scattering modeling; geometric theory of diffraction; radio absorbing coatings; subsurface; object detection