Протокол генерацiї сукупних образiв системи кубiтiв у сплутаному станi - Хорошко, Iлля Олександрович; Khoroshko, I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботi дослiджено протокол генерацiї сукупних образiв квантової системи кубiтiв у сплутаному станi з урахуванням впливу слабких вимiрювань та дисипативної динамiки. Основна увага придiляється вiдкритим квантовим системам, описаним рiвняннями Лiндблада, в контекстi формування адаптивних моделей штучного iнтелекту. Розглянуто фiзичнi та математичнi основи слабких вимiрювань як механiзму зворотного зв’язку в когерентних системах, а також роль дисипативного середовища у стабiлiзацiї квантових патернiв. Запропоновано модель генерацiї узагальненого квантового образу на основi спостереження за багатокубiтною системою за допомогою серiй слабких вимiрювань. Практична значущiсть роботи полягає у поєднаннi фундаментальної квантової теорiї з концепцiями штучного iнтелекту для створення нового класу адаптивних квантових агентiв.

This thesis explores a protocol for generating composite representations of a system of entangled qubits, incorporating the effects of weak measurements and dissipative dynamics. The study focuses on open quantum systems described by the Lindblad equation, with emphasis on their potential for modeling adaptive artificial intelligence. The physical and mathematical foundations of weak measurements are examined as a mechanism of quantum feedback, while the role of the dissipative environment is analyzed as a stabilizing agent for quantum pattern formation. A model is proposed for forming generalized quantum images of multiqubit systems through sequential weak observations, preserving entanglement and coherence. The practical relevance of the work lies in bridging quantum dynamics and AI paradigms, aiming at a new class of learning-capable quantum agents that integrate sensing, adaptation, and representation into a single coherent system.
Protocol of generation of the combined image of a system of entangled qubits
Науковий керiвник: Майзеліс Захар Олександрович, доктор фiзико-математичних наук, професор кафедри теоретичної фiзики iменi академiка I.М.Лiфшиця
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; квантовi обчислення; кубiт; квантове машинне навчання; слабкi вимiрювання; квантова когнiтивна модель; дисипативна динамiка; рiвняння Лiндблада; сплутанi стани; квантовi протоколи; адаптивна квантова система; квантова асоцiативна пам’ять; вiдкритi квантовi системи; квантова iнформацiя; quantum computing; qubit; quantum machine learning; weak measurements; quantum cognitive models; dissipative dynamics; Lindblad equation; entangled states; quantum protocols; adaptive quantum systems; quantum associative memory; open quantum systems; quantum information