Інфомедійна грамотність як педагогічна категорія - Завгородній, Дмитро Володимирович; Zavhorodnii, D. V. (Одеса : Гельветика, 2024)
У публікації визначено, що проблема формування інфомедійної грамотності здобувачів набуває сьогодні особливої актуальності. Це вимагає чіткого визначення поняття «інфомедійна грамотність». Науковці з цього питання висловлюють різні точки зору. Тому мета статті – на основі вивчення наукової літератури уточнити сутність поняття «інфомедійна грамотність» як педагогічної категорії. Як установлено на основі аналізу наукової літератури, під інфомедійною грамотністю різні вчені розуміють: результат засвоєння людиною навичок для ефективної й відповідальної роботи з медіа та іншими інформаційними системами, а також відповідних компетентностей (здатність отримати доступ та знайти відповідні медіа та інші джерела інформації; здатність правильно розуміти інформацію, зокрема медіа інформацію, щоб застосовувати її в повсякденному житті; здатність оцінювати достовірність, точність та об’єктивність інформації з різних джерел; здатність створювати та виробляти інформацію, зокрема медіа інформацію тощо); набір компетентностей, необхідних для усвідомленої й активної участі в життєдіяльності медійного суспільства; здатність особи правильно сприймати інформацію на основі прояву критичного мислення, створювати інформаційні продукти й медіапродукти з урахуванням динамічності подій у навколишньому світі тощо. Ураховуючи різні точки зору вчених щодо трактування поняття «інфомедійна грамотність», у представленій статті під зазначеним феноменом розуміємо особистісне утворення, що інтегрує в собі сукупність знань, навичок, установок, компетентностей, які дозволяють забезпечити ефективний доступ до потрібної інформації, її критичний аналіз, оцінку, інтерпретацію, створення використання та розповсюдження різних медійних продуктів на основі врахування етичних норм.

The publication determines that the problem of forming media literacy of applicants is becoming particularly relevant today. This requires a clear definition of the concept of ‘media literacy’. Scientists express different points of view on this issue. Therefore, the purpose of the article is to clarify the essence of the concept of ‘media literacy’ as a pedagogical category based on the study of scientific literature. As established on the basis of the analysis of scientific literature, various scientists understand media literacy as: the result of a person’s assimilation of skills for effective and responsible work with the media and other information systems, as well as relevant competencies (the ability to access and find appropriate media and other sources of information; the ability to correctly understand information, in particular media information, in order to apply it in everyday life; the ability to assess the reliability, accuracy and objectivity of information from various sources; the ability to create and produce information, in particular media information, etc.); a set of competencies necessary for conscious and active participation in the life of a media society; a person’s ability to correctly perceive information based on the manifestation of critical thinking, to create information products and media products taking into account the dynamics of events in the world around them, etc. Taking into account the different points of view of scientists regarding the interpretation of the concept of ‘infomedia literacy’, in the presented article we understand the specified phenomenon as a personal formation that integrates a set of knowledge, skills, attitudes, competencies that allow for effective access to the necessary information, its critical analysis, evaluation, interpretation, creation, use and distribution of various media products based on taking into account ethical norms.
Media literacy as a pedagogical category
Оглядова стаття
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Pedgogical work; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Media and communication studies; інформаційна грамотність; медіаграмотність; цифрова грамотність; педагогічна категорія; information literacy; media literacy; digital literacy; pedagogical category