Особливості експресії транскрипційного фактора NF-kB у хворих на вторинно-набряковий рак грудної залози з різними прозапальними цитокінами - Білий, Олександр Миколайович; Мітряєва, Наталія Андріївна; Красносельський, Микола Віллєнович; Гребіник, Лідія Володимирівна; Bilyy, Oleksandr Mykolaiovych; Mitrіaіeva, Nataliia Andriivna; Krasnoselskyi, Mykola Villenovych; Grebinyk, Lidiia Volodymyrivna (Харків : Державна установа «Інститут медичної радіології та онкології ім. C. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України», 2024)
Однією із значних особливостей вторинно-набрякового раку грудної залози (ВНРГЗ), найбільш злоякісної форми новоутворень, є вираженість хронічного запалення, яке має значення для патогенезу та прогресування захворювання. Нині накопичені докази взаємовідношень канцерогенезу та запалення. Вагому роль як при запаленні, так і при канцерогенезі відіграють транскрипційний фактор (NF-kB) та прозапальні цитокіни. Виявлено активацію транскрипційного фактора NF-kB-р105 та вірогідне підвищення рівнів прозапальних цитокінів (IL-6, IL-8, TNFα) в сироватці крові хворих на ВНРГЗ, порівняно з особами із фіброаденомами, що свідчить про високий канцерогенний потенціал пухлини та наявність запального компонента. Показано, що найвищий рівень NF-kB-р105 виявляється у групі хворих на ВНРГЗ з найвищим рівнем цитокінів IL-8. Встановлено, що у хворих на ВНРГЗ рівень транскрипційного фактора та прозапальних цитокінів IL-6, IL-8, TNFα у сироватці крові вірогідно вище, ніж у хворих на РГЗ, що підтверджує високу агресивність цієї форми захворювання.

One of the most prominent features of secondary edematous breast cancer (SEBC), which is the most malignant form of this type of cancer, is severity of chronic inflammation that is important for pathogenesis and progression of the disease. As of now, there is evidence of association of carcinogenesis and inflammation. The transcription factor (NF-kB) and pro-inflammatory cytokines play a pivotal role in both inflammation and carcinogenesis. It was found that there was activation of the transcription factor NF-kB-p105 and a significant increase in the levels of pro-inflammatory cytokines (IL-6, IL-8, TNFα) in the blood serum of patients with SEBC, compared to patients with fibroadenomas, which indicates high carcinogenic potential of the tumor and the presence of the inflammatory component. It was demonstrated that the highest level of NF-kB-p105 was detected in the group of patients with SEBC with the highest level of cytokines IL-8. It was also found that in patients with SEBC, the level of the transcription factor and pro-inflammatory cytokines IL-6, IL-8, TNFα in the blood serum was significantly higher than in patients with BC, thereby confirming severe aggressiveness of this form of the disease.
Features of the expression of the transcription factor NF-kB in patients with secondary edematous breast cancer with various pro-inflammatory cytokines
Оригінальні дослідження Original research
Keywords: MEDICINE::Oncology; вторинно-набряковий рак грудної залози; транскрипційний фактор NF-kB; цитокіни; secondary edematous breast cancer; transcription factor NF-kB; cytokines