Еколого-біологічна оцінка ставків м. Люботина (Харківська область) за альгологічними показниками - Фокін, Сергій Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою роботи було складання еколого-біологічної характеристики ставків м. Люботина за альгологічними показниками. Створена база даних видового складу водоростей ставків, проведений флористичний, типологічний і екологічний аналізи альгофлори досліджених ставків. За результатами роботи виявлено 193 види та різновиди водоростей, що належать до 9 відділів, 14 класів, 28 порядків, 53 родин і 106 родів. Встановлено, що в альгофлорі досліджених водойм домінують представники відділів зелених і діатомових водоростей, серед 10 провідних порядків - представники 5 відділів. Проведено порівняння видового складу альгофлори ставків двох груп, що відносяться до басейну р. Мерефа та басейну р. Люботинка. Екологічний аналіз проводився за 4 показниками: відношенням до місцезростання, кислотності, галобності та сапробності. Отримані значення індексу сапробності за Пантле-Буком для всіх ставків коливалися в межах від 1,77 до 1,96 балам, що відповідає ІІІ класу якостіводи - задовільні, слабко забруднені.

The aim of the work was to compile an ecological and biological characterization of the ponds in the city of Lyubotyn based on algological indicators. A database of the species composition of the algae in the ponds was created and floristic, typological and ecological analyses of the algal flora of the studied ponds were conducted. The results revealed 193 species and varieties of algae belonging to 9 divisions, 14 classes, 28 orders, 53 families and 106 genera. It was determined that the algal flora of the studied ponds is dominated by representatives of the green and diatom algae divisions. A comparison of the species composition of the algal flora of two groups of ponds, belonging to the basins of the Merefa River and the Lyubotynka River, was carried out. The ecological analysis was conducted based on four indicators: habitat preferences, pH tolerance, halotolerance, and saprobity. The obtained Pantle-Buck saprobity index values for all ponds ranged from 1.77 to 1.96 points, corresponding to the III water quality class—satisfactory, slightly polluted.
Ecological and biological assessment of the ponds of Liubotyn (Kharkiv Oblast) based on algological indicators
Наукові керівники: Жежера Марина Дмитрівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки та екології рослин; Громакова Алла Борисівна, кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри ботаніки та екології рослин
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology; водорості; ставки м. Люботина; видовий склад; систематична структура; екологічний аналіз; біоіндикація; сапробність; індекс сапробності; галобність; відношення до pH; клас якості води; algae; ponds of Liubotyn; species composition; taxonomic structure; ecological analysis; bioindication; saprobity; saprobity index; salinity tolerance; water quality class; salinity tolerance