Професійна підготовка фахівця підприємств інструментального виробництва з підвищення стійкості ріжучого інструменту за рахунок застосування нових методів хіміко-термічної обробки - Діхтяр, Денис Євгенійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою цієї роботи є дослідження впливу нових методів хіміко-термічної обробки, які суміщаються з загартуванням або відпусткою, без використання спеціального обладнання, на ефективність експлуатації інструменту в виробничих умовах ПАТ «Світло шахтаря» У даному дипломному проекті розроблено: 1. На підставі аналізу причин виходу з ладу різних видів інструменту визначена номенклатура, яку доцільно піддавати ХТО (хіміко-термічній обробці). 2. Встановлено вплив технологічних параметрів хіміко-термічної обробки стали на мікроструктуру, фазовий склад і властивості поверхневих шарів інструментальної сталі. 3. Досліджено вплив зміцненого поверхневого шару інструменту на збільшення стійкості різних видів інструменту; 4. Доведено економічну ефективність в результаті використання сучасних методів хіміко-термічної обробки стосовно до різних видів інструменту, що має підвищену стійкість після ХТО. 5. В методичному розділі магістерської кваліфікаційної роботи було розроблено методичні вказівки до проведення семінару на тему «Шляхи підвищення стійкості інструменту за рахунок хіміко-термічної обробки» з дисципліни: «Теорія різання та інструмент» для студентів спеціальності «Професійна освіта. Машинобудування», були сформульовані оперативні цілі семінару, обраний тип та форма проведення семінару, визначений перелік питань для обговорення, сформульована мотивація для зацікавленості студентів у вивченні теми, проаналізовані базові умови навчання з теми, обрані та проаналізовані джерела інформації для підготовки до семінару, описані критерії оцінювання доповідей студентів на семінарі та розроблений сценарій проведення семінарського заняття з теми.

The purpose of this work is to study the impact of new methods of chemical treatment with a quenching or vacation, without the use of special equipment, on the effectiveness of the tool operation in the production conditions of PJSC "Svit Miner" This graduation project has developed: 1. Based on the analysis of the reasons for the failure of various types of instrument, a nomenclature that is expediently subjected to the HTS (chemical and thermal treatment) is defined. 2. The influence of technological parameters of chemical-thermal processing of steel on microstructure, phase composition and properties of surface layers of tool steel has been established. 3. The influence of the strengthened surface layer of the tool on increasing the stability of various types of instrument was investigated; 4. Economic efficiency has been proved as a result of the use of modern methods of chemical and thermal treatment in relation to various types of instrument, which has increased stability after CTP. In the methodological section of the master's qualification work, methodological guidelines were developed for conducting a seminar on the topic "Ways of increasing the stability of the tool due to chemical and thermal treatment" from the discipline: "Theory of cutting and tools" for students of the specialty "Professional education. Mechanical Engineering", the operational goals of the seminar were formulated, the type and form of the seminar was chosen, a list of issues for discussion was determined, the motivation for students' interest in studying the topic was formulated, the basic conditions of learning on the topic were analyzed, sources of information for preparation for the seminar were selected and analyzed, the criteria were described evaluation of students' reports at the seminar and a developed scenario for holding a seminar class on the topic.
Керівник: Хорошилов Олег Миколайович, доктор технічних наук, професор кафедри машинобудування, транспорту і зварювання
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Mechanical manufacturing engineering; металорізальний інструмент; порошкова сталь; зміцнення поверхні; хіміко-термічна обробка; твердість; metalorizal tool; powder steel; strengthening surface; chemical-thermal processing; boring; hardness