Реконструкція підстанції «Садгора» 110/10/6 кВ Чернівецької області - Цибульник, Дмитро Русланович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Більшість підстанцій напругою 110/10/6 кВ, що експлуатуються в Україні, зокрема в Чернівецькій області, були введені в експлуатацію кілька десятиліть тому. У результаті тривалої експлуатації їх обладнання зазнало значного фізичного зносу, а технічні характеристики часто не відповідають сучасним вимогам до надійності, енергоефективності та автоматизації. Це обумовлює необхідність проведення реконструкції з впровадженням сучасних технічних рішень. Актуальність обраної теми зумовлена сучасним станом електроенергетичної галузі України та необхідністю підвищення надійності, ефективності й якості електропостачання споживачів. Значна частина підстанцій напругою 110 кВ експлуатується понад нормативний термін, що призводить до фізичного та морального зносу обладнання, зниження надійності та збільшення втрат електроенергії. У сучасних умовах зростання електричних навантажень, розвитку промисловості, житлової забудови та інтеграції нових джерел генерації виникає потреба в модернізації та реконструкції існуючих підстанцій. Мета кваліфікаційної роботи – розробка технічно обґрунтованого проекту реконструкції підстанції «Садгора» 110/10/6 кВ з метою підвищення надійності електропостачання, зниження втрат електроенергії та забезпечення відповідності сучасним нормативним вимогам.

Most of the 110/10/6 kV substations operating in Ukraine, in particular in the Chernivtsi region, were put into operation several decades ago. As a result of long-term operation, their equipment has undergone significant physical wear, and the technical characteristics often do not meet modern requirements for reliability, energy efficiency and automation. This necessitates the reconstruction with the introduction of modern technical solutions. The relevance of the chosen topic is due to the current state of the electric power industry of Ukraine and the need to increase the reliability, efficiency and quality of electricity supply to consumers. A significant part of 110 kV substations is operated beyond the regulatory period, which leads to physical and moral wear and tear of equipment, reduced reliability and increased electricity losses. In today's conditions of increasing electrical loads, industrial development, residential development, and integration of new generation sources, there is a need to modernize and reconstruct existing substations. The purpose qualification work - development of a technically sound reconstruction project for the 110/10/6 kV «Sadgora» substation in order to increase the reliability of power supply, reduce electricity losses, and ensure compliance with modern regulatory requirements.
Reconstruction of the «Sadgora» 110/10/6 kV substation
Науковий керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електрична підстанція; реконструкція; надійність електропостачання; силовий трансформатор; електричні апарати; струм короткого замикання; electrical substation; reconstruction; reliability of power supply; power transformer; electrical devices; short-circuit current