Стереотипи щодо шлюбу та інтимного життя хлистів у ХІХ – на початку ХХ століття (на прикладі Харківської губернії) - Арзуманова, Т.В. (My University, 2016)
Стаття присвячена дослідженню шлюбу та інтимного життя членів секти хлистів у ХІХ – на початку ХХ ст. Зроблено висновок про стереотипи, які були сформовані офіційною православною церквою та представниками цивільної влади про аморальність представників секти. Ці стереотипи використовувалися владою як форма боротьби з поширенням даної релігійної групи в російському суспільстві. Аналіз джерел свідчить про суворий аскетизм хлистів у питаннях інтимного життя, а також відмову від статевих стосунків як шлях до спасіння душі. Статья посвящена исследованию брака и интимной жизни членов секты хлыстов в XIX – начале ХХ в. Сделан вывод о стереотипах, которые были сформированы официальной православной церковью и представителями гражданских властей об аморальности представителей секты. Эти стереотипы использовались властью как форма борьбы с распространением данной религиозной группы в российском обществе. Анализ источников свидетельствует о суровом аскетизме хлыстов в вопросах интимной жизни, отказе от половых отношений как пути к спасению души. The article is devoted to the study of marriage and intimate life of khlysts in the 19th – early 20th century. The conclusion about the stereotypes in Russian society was made. These stereotypes about khlyst’s immorality had been formed by official Orthodox Church and representatives of the civil authorities. They were used as a form of the fighting against the spread of khlysts religious persuasion in the Russian society. The investigation of archival sources indicates the khlysts strict asceticism in matters of sexual life, rejection of sexual relations as a way to salvation of the soul.
Keywords: хлисти; стереотипи; релігійна секта; шлюб; інтимне життя; хлысты; стереотипы; религиозная секта; брак; интимная жизнь; khlysts; stereotypes; religious persuasion; marriage; intimate life