Інформаційна складова російсько-української війни - Старов, Ілля Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню інформаційного аспекта російсько-української війни. У роботі з’ясовано в чому полягає протидія фейковим новинам, як забезпечується інформаційна гігієна в умовах війни та яким чином відбувається протидія російським інформаційним фейкам і інформаційній війні Росії проти України в умовах гібридної війни, а також повномасштабного російського вторгнення в Україну. Досліджено як інформаційні атаки спрямовані на маніпуляцію громадською думкою, розпалюють конфлікти і дестабілізують суспільство та набувають особливої небезпеки в умовах воєнних дій.

The thesis is devoted to the research of the informational aspect of the Russo-Ukrainian war. The work clarifies what countering fake news is, how information hygiene is ensured in conditions of war, and how Russian information fakes and the information war of Russia against Ukraine are countered in conditions of a hybrid war, as well as a full-scale Russian invasion of Ukraine. It has been studied how informational attacks aimed at manipulating public opinion incite conflicts and destabilize society and become especially dangerous in the conditions of military operations.
Науковий керівник: Рущенко Ігор Петрович, доктор соціологічних наук, професор кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій
Keywords: SOCIAL SCIENCES; фейкова новина; інформаційна гігієна; гібридна війна; інформаційна війна; fake news; information hygiene; hybrid war; information war