Стратегія російського культурно-інформаційного впливу на Україну в умовах повномасштабної війни - Гнатенко, Вікторія Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Перший розділ роботи присвячено визначенню теоретико методологічних засад культурно-інформаційного впливу в міжнародних відносинах, розкриттю його сутності, типології та механізмів, а також аналізу основних інструментів впливу РФ на Україну. У другому розділі було проаналізовано прикладні виміри російської стратегії впливу на Україну під час повномасштабної війни: етапи формування культурно-інформаційного впливу, основні канали, платформи й наративи російської влади, а також роль культурних інститутів, релігії та медіа у просуванні пропагандистських практик в Україні. сфері Третій розділ роботи присвячено оцінці державної політики України у протидії культурно-інформаційному впливу РФ, визначенню інструментів міжнародної підтримки України в протидії російській дезінформації, а також перспективних напрямів посилення національної та міжнародної стійкості.

The first section of the paper is devoted to identifying the theoretical and methodological foundations of cultural and informational influence in international relations, elucidating its essence, typology, and mechanisms, as well as analysing the main instruments employed by the Russian Federation to influence Ukraine. The second section analyzes the applied dimensions of Russia’s influence strategy toward Ukraine during the full-scale war, focusing on the formation of cultural and informational influence, the key channels and narratives promoted by Russian authorities, and the role of cultural institutions, religion, and the media in advancing propaganda within Ukraine. The third section of the paper is devoted to assessing Ukraine’s state policy in countering the Russian Federation’s cultural and informational influence, identifying the instruments of international support provided to Ukraine in combating Russian disinformation, and outlining the prospective directions for strengthening both national and international resilience.
The strategy of Russian cultural and informational influence on Ukraine in the context of the full-scale war
Керівник роботи: Чернишова Лариса Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; культурно-інформаційний вплив; повномасштабна війна; російська дезінформація; культурна експансія; національна політика; інформаційна безпека; міжнародна підтримка; культурна стійкість; стратегічні комунікації; cultural and informational influence; information warfare; russian disinformation; cultural expansion; national policy; information security; international support; cultural resilience; strategic communications