Поправки на екранування для електронних оболонок в атомі в наближенні Томаса-Фермі - Москвітін, Микита Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В ряді досліджень демонструється розбіжність між результатами експери- ментів та теоретичними передбаченнями характеристичного рентгенівського випромінювання. Врахування екранування внутрішніх оболонок атома у відповідних дослідженнях, зазвичай, виконується спрощено, в рамках підходу Мозлі, а саме шляхом введення ефективного заряду ядра. В рамках цієї роботи розглядається використання методу Томаса-Фермі в рамках першого наближення теорії збурень для підвищення узгодженості теорії з результатами експериментів при збереженні простоти підходу Мозлі. Продемонстрована кра- ща, ніж отримана в рамках підходу Мозлі, узгодженість між поліноміальною апроксимацією, отриманою методом Томаса-Фермі та експериментальними даними.

A number of studies demonstrate a discrepancy between the results of experiments and theoretical predictions of characteristic X-rays. Taking into account the screening of the inner shells of an atom in relevant studies is usually done in a simplified way, within the framework of the Moseley approach, namely by introducing an effective charge of the nucleus. Within the framework of this work, the use of the Thomas- Fermi method within the framework of the first approximation of the perturbation theory is considered to increase the consistency of the theory with the results of experiments while maintaining the simplicity of the Moseley approach. A better consistency between the polynomial approximation obtained by the Thomas-Fermi method and experimental data was demonstrated than obtained within the framework of the Moseley approach.
Atomic electron shell screening corrections in the Thomas-Fermi approximation
Керівник: Бондаренко Микола Вікторович, доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник кафедри фізики ядра та високих енергій імені О. І. Ахієзера
Keywords: NATURAL SCIENCES; NATURAL SCIENCES::Physics; характеристичне рентгенівське випромінювання; екранування; Томас-Фермі; енергія зв’язку; дипольний перехід