Критерії оцінки політичних лідерів, отримані методом репертуарних решіток - Кириленко, Г.О.; Луценко, О.Л. (My University, 2016)
У статті представлені результати дослідження критеріїв оцінки політичних лідерів виборцями, отримані завдяки застосуванню психосемантичного аналізу за допомогою методу репертуарних решіток Келлі. Даний метод дозволив виявити рейтинг різноманітних інтерпретаційних висловлювань, за допомогою яких виборці описують і оцінюють політиків. Результатом узагальнення інтерпретаційних конструктів стало виявлення основних оціночних критеріїв, які використовуються виборцями щодо політиків. Встановлено, що найбільшу вагомість мають критерії: «Політичні якості» і «Моральні якості». Було виявлено, що при описі політичних якостей, більшість конструктів, що використовуються виборцями, тільки констатують статус лідера, а не описують його якісні характеристики. Також встановлено, що більша частина конструктів, яку застосовують виборці при описі моральних якостей політиків, має негативне за змістом забарвлення. У результаті аналізу конструктів була встановлена висока значущість критерію часу. Завдяки статусам, які були приписані політикам виборцями, було з’ясовано, що виборці чітко класифікують політиків на «нову», «чинну» і «стару» влади. Для них характерні такі особливості: політиків «нової влади» асоціюють з майбутнім, їм приписують більш позитивні моральні якості; до політиків «чинної влади» ставлення амбівалентне; політиків «старої влади» асоціюють з минулим, їх моральні якості мають негативну оцінку. В окремий критерій оцінки були згруповані конструкти, які є виразом агресії та неприйняття на адресу політичних лідерів. Визначено критерії, які мають найменшу вагу при оцінці політичного лідера: стать, матеріально-економічний критерій і територіальний критерій. Представлені у статті результати дослідження свідчать про властиву сучасним виборцям шаблонність, примітивність уявлень про роль лідерів у політичному житті. Описи політиків мають формалізований, конвенційний характер, в них практично не включені визначення політичної орієнтації: демократична, консервативна, авторитарна тощо.
H.O. Kyrylenko, O.L. Lutsenko. The criteria of political leaders assessment obtained by repertory grids. This article presents the results of the study of the voters assessment criteria of political leaders obtained from the application of a psychosemantic analysis using the method of Kelly’s repertory grids. This method has allowed to determinate rank of various interpretative statements by which voters describe and assess politicians. The results include the main assessment criteria used by voters towards politicians by the generalization of interpretive constructs. It was fond that following criteria have the greatest importance: “Political qualities” and “Moral qualities”. The voters describing political qualities use mostly constructs about status of leaders, but do not describe his/her qualitative characteristics. It was found also that most of the constructs used in the description of the moral qualities of politicians have a negative connotation. The analysis of the constructs revealed high importance of the time criterion. Due to the statuses attributed to politicians by voters, it was revealed that voters clearly classify politicians into the “new”, “ruling” and “old” powers. They are characterized by the following features: the politicians of the “new power” are associated with the future, they are credited with more positive moral qualities; the politicians of the “ruling” power have an ambivalent attitude; and the politicians the “old” power are associated with the past, they are credited with negative moral qualities. Constructs, which are an expression of aggression and aversion towards political leaders, were grouped in a separate assessment criterion. The criteria with the lowest weight in the political leader assessment were determined. They were sex, economic and territorial criterion. Results of the study presented in the article indicate stereotypeness inherent in modern voters, primitive idea of the role of leaders in the political life. Descriptions of politicians are formatted, conventional; they do not practically include definitions of political orientation: democratic, conservative, authoritarian, etc. Keywords: assessment criteria, political leaders, constructs, psychosemantic methods, voters.
Keywords: політичні лідери; психологія; конструкти; виборці; оціночні критерії; психосемантика