Формування типів коливань у хвилевідному резонаторі з аксіконним дзеркалом - Нечетов, Євгеній Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
На основі методу власних коливань запропонована аналітична методика розрахунку і матричним методом проведено чисельне дослідження просторово-енергетичних характеристик двох нижчих по втратах поперечних мод для трьох класів симетрії хвилевідного діелектричного резонатора при зміні кута розкриву аксіконного дзеркала. Знайдена область оптимальних селективних властивостей для даного резонатора.

On the basis of self–oscillation method analytical calculation method is proposed and numerical investigation of spatial - energy characteristics of the two lower losses transverse modes for the three classes of symmetry of the waveguide dielectric resonator is made. Study was carried out at changing the angle of the axicon mirror by matrix method. The region of optimal selective properties of this resonator was found.
Керівник роботи: Маслов Вячеслав Олександрович, доктор фіизико-математичних наук, професор кафедри квантової радіофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; ТГц-діапазон; діелектричний резонатор; аксіконне дзеркало; типи коливань; матричний метод; втрати енергії; фазовий зсув; селекція; THz range; dielectric resonator; axicon mirror; types of oscillations; matrix method; energy losses; phase shift; selection